Steller seg syke
Eldre norskpakistanere vegrer seg for å motta offentlig helsestell. I stedet må familien stille opp. Det fører til belastningslidelser, viser Marit Kistes (bilde) forskning.
- Eldre norskpakistanere forventer at familien stiller opp når de blir gamle og syke. Yngre familiemedlemmer, som vil bidra til samfunnet ved å være yrkesaktive, opplever et krysspress, sier Marit Kiste.
Hun er sosialantropolog og doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo. I arbeidet med avhandlingen "Andre rammer om alderdom" har hun konsentrert seg om sju norskpakistanere rundt åtti år og deres nærmeste omsorgsgivere.
Slitasje
- Å hjelpe de eldre er en plikt. Stiller man ikke opp, er det en skam. Derfor kan de ikke si fra seg plikten, sier Kiste.
- Konsekvensen er at de yngre ikke får noen fritid. Flere sier at de får slitasjeskader i skuldre, nakke og rygg på grunn av tungt stell.
Flest kvinner opplever å komme under press, men også menn føler seg overarbeidet.
De eldre, derimot, er ganske fornøyde med situasjonen.
- De lar gjerne hjemmesykepleien gjøre prosedyrer og medisinske oppgaver. Mens daglig stell og hjelp til for eksempel å spise, synes de det er fint at familien tar seg av. Det er barna deres som ikke er så fornøyde med situasjonen.
Men Kiste understreker at de er veldig opptatt av at deres foreldre skal ha det godt og trygt i alderdommen.
Se familien
Marit Kiste peker på at hjemmesykepleiere bør ha funnene i mente når de utreder norskpakistanske pasienter.
- Ikke bare se den eldre, men også de pårørende. For dem er det veldig vanskelig å si rett ut at det blir for mye når det er så forbundet med skam ikke å gjøre plikten sin.
Å tilrettelegge kan også være en løsning.
- Flere av barna foreslo faste hjemmesykepleiere. De erfarte at foreldrene syntes det var vanskelig at det hele tiden kom forskjellige pleiere. Dette er også noe flere enn norskpakistanere opplever som problematisk, sier Marit Kiste.
0 Kommentarer