fbpx Årets sommerfloker Hopp til hovedinnhold

Årets sommerfloker

Kommuner og sykehus mangler sykepleiere i sommer. Media har allerede hatt flere bekymringsfulle oppslag. Hvordan forløper sommeren der du er?

Send en stemningsrapport til Sykepleien

Utfordringen for sykehus og kommuner er den samme som i fjor: Å få turnusen til å gå opp på forsvarlig og lovlig vis.

 NSFs erfaringer fra siste års sommerferieavvikling, viser at det fortsatt gjenstår en god del før ferieavviklingen gjennomføres på lovlig vis. Problemstillingen er den samme hvert år. Det er vanskelig å få sommerturnusen til å gå opp på forsvarlig vis. Vikarer er dyre og erfaringene med å bruke dem er blandet. Om sommeren er det i det hele tatt vanskelig å overholde kravene til faglig forsvarlig virksomhet.

Arbeidsmiljøet blir heller ikke godt nok ivaretatt. De fleste tillitsvalgte forbereder seg på at arbeidsgiver også i år bryter arbeidsmiljøloven og baserer seg på å dekke vakter gjennom overtid og merarbeid. Hvordan det faktisk blir, vet ingen før langt utpå høsten.

Kreativt i Tromsø

Ved Universitetssykehuset i Nord- Norge (UNN) sier foretakstillitsvalgt Mai-Britt Martinsen (i slutten av mai) at det florerer med kreative tilbud fra de enkelte klinikkene.

- Vi hører om forskjellige forslag til timesatser på planlagt overtid som er lavere enn i NSFs sentrale avtale. Det sider vi nei til, men fagforbundet kan godta disse lokalt. Sykepleiere får også tilbud om pengebeløp for å bytte ferieuker. Det sier NSF er greit, men det må være frivillig. Pengebeløpene varierer fra klinikk til klinikk, forteller hun.

Huller i turnus

- Er sommerturnusen godkjent?

- I begynnelsen av juni hadde vi 16 enheter som ikke er godkjent av NSF. De er ikke godkjent fordi de har mellom 50 og 300 udekte vakter i løpet av ni uker sommerturnus, sier hovedtillitsvalgt, Lill Sverresdatter Larsen.

- Hvor sliter man?

- Det er ved de samme avdelingene som har hatt problemer de siste ti årene; intensiv, nyfødt intensiv, medisinsk intensiv, hjerteoppvåkningen, oppvåkningen og føde/barsel. Med andre ord ved de avdelingerhvor det er vanskelig å få tak i kompetente vikarer. I tillegg er det enkelte avdelinger med høy drift som skiller seg ut, både kirurgiske og medisinske sengeposter, sier Sverresdatter Larsen.

Planlegging

- Blir det bedre i år enn i fjor?

- Det vil nok variere. På enkelte avdelinger meldes det om tidligere prosesser, flere vikarer og bedre fordeling av ferie mellom kjent personell. Andre avdelinger opplever det er vanskeligere å få tak i kompetente vikarer, og er kommet seint i gang med planleggingen. De har heller ingen beredskapsplan for å dekke udekte vakter, sier hun.

- Er det gjort noe spesielt tiltak?

- NSFs avtale om utvidet arbeidstid er tatt i bruk på UNN, men kun på en enhet - Medisinsk Intensiv. Avtale om planlagt forskyvningfra ukedager til helg i turnus mot en økonomisk kompensjon - dette gjelder ikke overtid. AMU har bedt om en statusrapport til 25.05.09 over godkjente turnuser og beredskapsplan ut fra tidligere sommerdriftsevalueringer. Men det kom ingen rapporter innen fristen, sier Sverresdatter Larsen.

Inn med teskje

Foretakstillitsvalgt Mai-Britt Martinsen er klar på at NSF ikke skal godkjenne turnuser som har «huller».

- Arbeidsgiver sier de kan sende turnuser til godkjenning hos arbeidstilsynet dersom ikke NSF underskriver. Det må de gjerne gjøre. Vi kommer til å lage en oppsummering for å varsle arbeidstilsynet om ikke godkjente turnuser. I fjor skjønte ikke arbeidstilsynet vår bekymring. Årsaken var at vi brukte begrepet «ikke godkjent turnus». Det står ingen ting i Arbeidsmiljøloven (AML) om godkjenning av turnus. Derfor skal vi i år bruke paragrafene i AML som omhandler «turnuser som mangler avtale om gjennomsnittsberegning» Her må noen ha det inn med teskje, sier Mai-Britt Martinsen.

Hullete Oslo

Ved Oslo universitetssykehus- Ullevål, har de også huller i sommerturnusen.

- Vi har ikke fått godkjent alle turnusene. Vi sliter spesielt ved intensivavdelingene og andre avdelinger som krever tilnærmet lik bemanning året rundt. Men alt i alt er det bedre i år enn i fjor, sier hovedtillitsvalgt, Merete Norheim Morken, Ved Oslo universitetssykehus

Ullevål, startet planleggingen av sommeravviklingen allerede i fjor høst.

- Vi har hatt en gruppe bestående av arbeidsgiver, verneombud og tillitsvalgte som har hatt månedlige møter for å planlegge sommerferien. Gruppen har laget en handlingsplan som følges opp på møtene. I tillegg har NSF og arbeidsgiver avtalt en ordning som bidrar til å sikre riktig kompetanse og nok personell helgene, og dette har gjort at flere turnuser kan godkjennes avtillitsvalgte, sier Merete Norheim Morken.

Kanskje bedre i Bergen

Ved Helse Bergen melder hovedtillitsvalgt Brita Ommedal Tarberg at det har gått litt tregt med å få oversikt over sommeren.

- I slutten av mai har vi rundt 2 600 -2 700 udekkede vakter. Jeg mangler fortsatt tilbakemelding fra noen poster. Dette er muligens litt under fjorårets nivå, da var det rundt 3 200 udekkede vakter i midten av mai. Men tallene endrer seg hele tiden etter som avdelingene får vikarene på plass, sier hun.

De avdelingene som sliter mest er også i Bergen spesialavdelinger som intensivavdelingene og fødeavdelinger.

- Helse Bergen har for det meste årsturnus og dermed ingen spesiell sommerturnus. Der de har vanlig rullerende grunnturnus er sommerturnus ennå ikke godkjent alle steder, men dette gjelder bare noen få poster, sier hun.

Tarberg er usikker på om sommeravviklingen går bedre i år enn i fjor.

- Jeg betviler sterkt at sommerferien kan avvikles uten utstrakt bruk av overtid/merarbeid og brudd på arbeidsmiljøloven. Dette er vanlig å gjøre ellers i året, så det blir vel neppe bedre i ferieperioden. For i tillegg til eventuelle udekkede vakter nå, så er det alltid noen som blir langtidssykmeldte i tillegg til det vanlige korttidsfraværet som alltid er der, sier hun.

Buskerud

På grunn av stram kommuneøkonomi, sliter mange med å få nok vikarer. I Buskerud sliter blant annet Flå kommune.

Tillitsvalgt Kristin Gullingsrud forteller til NRK at ved Flåheimen har kommunen ikke råd til vikarer og satser på overtid og ekstravakter blant dem som allerede jobber der.

Sykepleiere og andre som jobber der blir nødt til å ta bakvakter. Fylkesleder i Buskerud, Einar Vik Andersen, melder at bemanningen i kommunene er tynnere i år enn tidligere år på grunn av en dårlig kommuneøkonomi.

- Kommunene løser problemene ved å appellere til samvittigheten til de ansatte ved å be dem jobbe mer enn de pleier og overtid om sommeren, sier Vik Andersen.

Tips oss!

Til høsten følger Sykepleien opp med en artikkel om hvordan sommeren har forløpt rundt om i landet. Del gjerne dine opplevelser med oss. Send en mail: kari.anne.dolonen@sykepleien.no  eller skriv en kommentar til saken på nettet.

 

Fakta og tips om sommeravtaler

Før man går inn på avtale om utvidet arbeidstid, må andre lovlige virkemidler for å løse utfordringene være forsøkt, og ferieavviklingen skal drøftes mellom partene lokalt.

Dersom partene lokalt etter drøftinger mener det vil være behov for å utvide arbeidstiden for sykepleierne, må arbeidsgiver rette en henvendelse til NSF.

Det er NSF sentralt som etter loven har fullmakt til å inngå avtaler om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

Tillitsvalgte må fortsatt påtale ulovlige arbeidstidsordninger i ferietiden, gjennom pålegg om opphør av ordningene og, om nødvendig, innrapportering til Arbeidstilsynet.

 

 

Ullevål, startet planleggingen av sommeravviklingen allerede i fjor høst.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse