fbpx Skolene som ødela barn Hopp til hovedinnhold

Skolene som ødela barn

Internatskolene for indianere i Canada ble drevet av ulike kirker og fikk statsstøtte. 150 000 indianske barn ble tvunget til å gå på disse skolene fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1970-årene.

Barna ble tatt fra foreldrene ved fem års alder for å glemme sitt eget språk og sin egen kultur. Målet var å assimilere indianerbarna i den hvite kulturen. Foruten å bli nektet nærhet med sine egne foreldre, ble mange av barna utsatt for fysisk, psykisk og seksuell mishandling.

- Internatskolenes natur med fangede elever i et miljø med dårlig økonomi, gjorde at de ble en magnet for folk med tendens til å mishandle barn. Pastorer, lærere, rektorer, administratorer og til og med andre studenter var med i denne syklusen av mishandling som skjedde på internatskoler over hele Canada, forteller journalist Quintin Winks fra Alberni Valley Times.

I 2005 innrømmet staten den feilslåtte assimileringspolitikken. Alle tidligere elever på disse skolene fikk tilbud om å søke erstatning fra en pott på 1,9 milliarder canadiske dollar. Også deres barn og deres foreldre kunne søke. Statsminister Stephen Harper ba i juni 2008 offentlig om unnskyldning til det indianske folk.

- Mange av de pedofile og andre mishandlere havnet til slutt i rettssystemet og de fleste fikk fengselsstraffer, sier Winks.

En av de mest fryktede misbrukerne var Arthur Henry Plint, leder av soveromsdelen på Port Alberni fra 1948 til 1968. Han fikk 11 år i fengsel for gjentatte seksuelle overgrep.

Internatskolens natur ble en magnet for folk med tendens til å mishandle barn. Journalist Quintin Winks

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse