Lettere nyfødte
De siste ti årene har det blitt en tredjedels reduksjon i kjempebabyer på over 4,5 kilo på norske fødeinstitusjoner. Livsstilsendringer og større kunnskap blant fagpersoner kan være årsaken.
Fødselstallene i Norge peker oppover. De har steget fra 59 986 i 1999 til 62 213 i 2009. Og babyene som kommer ut, får en stadig sunnere vekt. I dag veier en nyfødt gjennomsnittsnordmann 3,49 kilo (uten ski på beina). Det er bare 41 gram mindre enn i 1999, men reduksjonen er stor i de største vektklassene.
I 2000 ble det født 13 072 babyer mellom fire og fire og et halvt kilo i Norge, det vil si 21,9 prosent. I 2009 var tallet 10 977, eller 17,7 prosent av alle nyfødte. Til sammen er det 2095 færre i 2009 enn i 2000.
Går vi opp en vektklasse, er reduksjonen enda større, omtrent en tredel: I 1999 ble det født 2 906 barn over 4,5 kilo, det vil si 4,9 prosent. I 2009 var tallet 1 959, eller 3,2 prosent.
Færre komplikasjoner
– Dette er en positiv utvikling. Uten at jeg har tall som belegger dette, har jeg en følelse av at vi ute på fødeavdelingene ser færre kompliserte fødsler og færre rifter og fødselsskader på mor. Det blir kortere fødselsforløp og mindre bruk av tang og vakuum for å hjelpe til med å få ut barnet, sier nestleder i NSFs jordmorforbund, Lise Strømme.
Hun tror årsaken først og fremst er endring av livsstilsfaktorer.
– Kvinnene er blitt sunnere og spiser mindre av lettfordøyelige karbohydrater som hvitt mel og sukker, som vi vet er assosiert med høyere fødselsvekt. Det er i det hele tatt blitt en større kunnskap om hvordan man bør leve sunt og riktig under graviditeten, sier Strømme.
Internett gir kunnskapsdeling
Leder av det samme jordmorforbundet, Eva Sommerseth, tror mye av årsaken ligger i mer avansert og oppdatert kunnskap om kvinner med diabetes.
– Disse får nå en langt tettere og bedre oppfølging enn de fikk for ti år siden.
– Hadde man så mye dårligere kunnskap om dette da?
– Det er en enorm kunnskapsutvikling på alle områder. I tillegg har vi fått internett som gir fagpersoner lettere tilgang til internasjonale studier og retningslinjer. Internett har også fremmet kunnskapsdeling på tvers mellom fagmiljøene på en helt annen måte enn det ble gjort for ti år siden. Jeg skjønner nesten ikke hvordan vi klarte oss uten nettet før.
Kilde: Medisinsk fødselsregister
0 Kommentarer