fbpx Rekordmange med harepest Hopp til hovedinnhold

Rekordmange med harepest

Hittil i år er det meldt om 87 tilfeller av tularemi (harepest), flest i Sør-Trøndelag. Helsepersonell bør kjenne til symptomene. Kan du dem?

I år er det lemenår. Det kan være årsaken til at antallet personer med tularemi (harepest) er rekordhøyt. Hittil i år er det meldt 87 tilfeller, de fleste (35) i Sør-Trøndelag. Trønderfylket har faktisk flere tilfeller så langt i år enn det ble meldt i hele Norge i fjor. Så mye som 87 tilfeller er det høyeste antallet som er registrert siden overvåkingen startet i 1978.

 

Smitte

Tularemi er en bakteriesykdom som med noen års mellomrom gir lokale utbrudd blant harer og smågnagere, særlig hos lemen. Mennesker kan smittes gjennom direkte eller indirekte kontakt med syke, døde eller smittebærende dyr. Har du for eksempel katt eller hund som slikker deg etter nylig å ha hatt kontakt med sykt eller dødt dyr, kan du smittes.

Sykdommen kan smitte via forurenset drikkevann når smågnagere har druknet i vannkilden. Helsepersonell bør derfor være særlig oppmerksom i områder der det i fjor eller i år er stor bestand av smågnagere, såkalt lemenår.

Tularemi kan også spre seg gjennom bitt av slike dyr, ved håndtering av smittede eller døde dyr, ved inhalasjon av støv infisert med ekskrementer og ved myggstikk og flåttbitt.

Tidligere år har det vært flest meldt smittet om høsten, og mange av de sporadiske tilfellene har fått infeksjonen i forbindelse med høstjakta.

 

Symptomer

Hos mennesker starter tularemi vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Inkubasjonstiden er oftest 3-5 dager, men spenner fra under ett døgn til tre uker. Informasjon om kontakt med gnagere, eller opphold i områder med mye gnagere kan være en indikasjon på tularemi.

Sykdommen opptrer i flere former avhengig av smittemåten.

Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene forstørrede lymfeknuter på halsen, mens det ved direkte kontakt med smittede dyr er vanligst å få betente sår på hendene, skriver Folkehelseinstituttet.

Veterinærinstituttet skriver at hos mennesker kan innånding gi symptomer på lungebetennelse, mens smitte gjennom mat og vann gir diaré, kvalme og magesmerter.

Ved smitte fra mygg og flått er det vanlig med hovne, smertefulle lymfeknuter i drenasjeområdet, som oftest i lysken.

Det finnes antibiotika med god effekt på sykdommen, men ingen vaksine.

– Helsepersonell bør være spesielt oppmerksom på muligheten for tularemi hos personer med de symptomer som er beskrevet over, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

 

Forebygging

Folkehelseinstituttet anbefaler at vi forebygger sykdom ved å:

* ikke drikke vann direkte fra naturen (særlig ikke fra små vann, elver og bekker), spesielt i områder der det kan være mye smågnagere.

* hindre vanntilførsel direkte fra elver, bekker eller overflaten å trenge inn i brønn eller oppkomme.

* sørge for at gnagere ikke forurenser drikkevannskilder ved å dekke til brønnen og tette alle eventuelle åpninger hvor smådyr kan trenge inn i brønnen.

* sjekke om det er døde dyr i brønnen.

* koke (eller på annen måte desinfisere) vann som kan være infisert av gnagere.

* ikke feie opp gnagerlort, men heller vaske med en fuktet klut og beskytte hendene med hansker. Smitte kan skje dersom støv fra syke gnagere eller deres avføring pustes inn.

* unngå kontakt med syke eller døde harer eller smågnagere. Jegere bør ikke håndtere harer som virker sjuke og oppfører seg unormalt.

* unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med dødt eller sykt vilt da de kan ha bakterien i munnhulen.

* unngå myggstikk og flåttbitt med bekledning og insektmidler.

 

Tabell over de ti siste år med fylkesvis fordeling av Tularemi:

Kilde: Folkehelseinstituttet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse