Snart sykepleiedoktor
Når det gjelder lønninger og respekt for yrket ligger sykepleien i USA langt foran Europa, mener Carey Martin.
Carey Martin er såkalt «nurse practitioner», en rolle som ikke finnes i Norge. Hun har tatt bachelor i sykepleie på universitetet i San Francisco. Etter det har hun tatt master som også ga henne nurse practitioner-tittelen i psykiatri, som er hennes spesialistutdanning.
Som nurse practitioner har hun mer frihet i jobben til å foreta egne vurderinger uten hele tiden å konsultere legen. Martin kan stille diagnose, skrive ut medisiner og behandle sine pasienter, innenfor sin spesialitet.
– Jeg har møte med sjefen for å diskutere faglige spørsmål omtrent en gang i måneden, forteller hun.
Martin møter oss i inngangsdøren på South of Marked Mental Health Service. Det er like før åpningstid etter pausen. Folk har begynt å samle seg på fortauet utenfor. Slitne og tynne er de fleste. Noen hilser med bleke smil, andre er mer inne i sin egen verden. Carey Martin veksler noen ord med noen av dem.
Kontoret hennes er lite og uten vindu. Ikke spesielt imponerende, men hun virker glad og stolt over å jobbe på dette stedet. Å jobbe i en statlig klinikk gir fordeler man ikke har hos de private, mener hun.
80 prosent av dem som kommer hit er rusmisbrukere og hjemløse. Klinikken ligger i et strøk med mange fattige. Pasientene kan kommer rett inn fra gata eller ringer og bestille time. Noen blir også sendt hit fra andre klinikker og sykehus. Men det er ikke sengeplasser. Det er en måneds ventetid på å få time her. Det beklager hun.
Klinikk en minner om et litt avdanket kontorbygg. På et grupperom med glassvegger sitter mange filippinere som har gruppeterapi.
– På grunn av de økonomiske problemene byen har, blir dessverre disse tilbudene skåret ned på, konstaterer Carey Martin.
Hun merker godt at flere rammes av de økonomiske nedgangstidene i USA. Folk mister jobben og dermed helseforsikringen. Vanlige folk som før har klart seg bra, synker ned i fattigdom og får depresjoner.
Martin møter pasientene etter at den første kartleggingen er gjort. Pasientene får lov å komme selv om de er beruset eller fulle.
– Vi tenker skadebegrensning. Jeg tror dette er annerledes enn i Europa, der kravet ofte er at folk må være nykter før behandlingen kan starte. Vi har funnet ut at det ikke fungerer. Vi er glad for at de kommer uansett.
Til noen skriver hun ut cannabis, det er lov i California. Folk får resept og et kort som de kan bruke i spesielle utsalg. Cannabis kan brukes av folk med mageproblemer og smerter. For dem som har kreft eller aids er det bra for å øke appetitten, forklarer Martin.
– Hva synes du om det?
– Det passer ikke for alle, for eksempel dem som sliter med hallusinasjoner og paranoia. Men for andre kan det være veldig bra. Noen trenger det for å slappe bedre av.
– Jeg tror det er en trend i USA å åpne mer opp for dette, men i California er vi jo mest liberale, smiler hun.
Carey Martin har jobbet som sykepleier i 12 år, de siste sju årene på denne klinikken. Hun jobber fire dager i uken. Ved siden av underviser hun sykepleiestudenter på universitetet og holder på med en doktorgrad om rusavhengighet.
Årslønnen hennes for dette er til sammen 200 000 dollar, altså over 1,2 millioner kroner. Det er like mye som hennes legekollega. Martin driver i tillegg privat praksis der hun en kveld i uker tar imot velstående pasienter som trenger hjelp med rusproblemer.
– Mange nurse practitioners har sin egen praksis, særlig i grisgrendte områder der legedekningen er lav.
Pasientene betaler rundt 1100 kroner timen for å få hjelp uten å blande inn helseforsikringen.
– Den lønnen vil nok norske sykepleiere himle med øynene for.
– Ja, det er nok mye bedre betalt enn i Europa. Men det er også dyrt å leve her, legger hun til.
– Vi ligger nok 20 år foran Europa, både når det gjelder lønn og respekt for yrket.
På klinikken jobber det tre vanlige sykepleiere og tre nurse practitioners, og en psykiater.
– Legene har tradisjonelt vært skeptiske til nurse practitioners, men jeg har alltid hatt et godt samarbeid med mine legekolleger. De er også skeptisk til at sykepleiere tar doktorgrad, og mener det er forvirrende, at folk vil tro at vi er leger.
– Hva er forskjellen på en lege og nurse practitioner på en klinikk som denne?
– Det er klart at legen kan mer om hele kroppen og medisinske problemer og psykoterapi. Men leger gjør ikke mye terapi lenger, for det er det så mange som driver med. De skriver mest ut medisiner.
0 Kommentarer