Slik unngår du matforgiftning i julen

De fleste matbårne sykdommer kan forebygges, og god kjøkkenhygiene reduserer risikoen for infeksjon betydelig.
Generelt er det lite listeria påvist i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhet, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. For eksempel er det påvist listeria flere ganger i rakfisk, røkt fisk og upasteurisert melk og ost laget av slik melk.
Mattilsynet har en egen tipsliste for god mathygiene i julestria. De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur eller slurv med renholdet og kjøkkenhygienen.
- Vask hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk.
- Rydd og rengjør i kjøleskapet før julehandel.
- Pass på temperaturen og ikke overfyll kjøleskapet. Det må være 4 grader eller lavere.
- Hold råvarer og ferdiglaget mat atskilt – hele tiden.
- Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat.
- Husk rask avkjøling av matretter. Det kan vokse mange bakterier i mat som får kjøle seg ned sakte på benken.
- Kalde retter som røkt laks og skinke skal ikke stå varmt for lenge. Sett mindre mengder på julebordet og etterfyll i stedet.
- Sett maten i rett kjøleskap etter siste servering.




















0 Kommentarer