fbpx Slik unngår du matforgiftning i julen Hopp til hovedinnhold

Slik unngår du matforgiftning i julen

Bildet viser et bord dekket med julemat.

De fleste matbårne sykdommer kan forebygges, og god kjøkkenhygiene reduserer risikoen for infeksjon betydelig.

Generelt er det lite listeria påvist i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhet, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. For eksempel er det påvist listeria flere ganger i rakfisk, røkt fisk og upasteurisert melk og ost laget av slik melk.

Mattilsynet har en egen tipsliste for god mathygiene i julestria. De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur eller slurv med renholdet og kjøkkenhygienen.

  • Vask hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk.
  • Rydd og rengjør i kjøleskapet før julehandel.
  • Pass på temperaturen og ikke overfyll kjøleskapet. Det må være 4 grader eller lavere.
  • Hold råvarer og ferdiglaget mat atskilt – hele tiden.
  • Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat.
  • Husk rask avkjøling av matretter. Det kan vokse mange bakterier i mat som får kjøle seg ned sakte på benken.
  • Kalde retter som røkt laks og skinke skal ikke stå varmt for lenge. Sett mindre mengder på julebordet og etterfyll i stedet.
  • Sett maten i rett kjøleskap etter siste servering.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse