fbpx Smuglet dop, beholder autorisasjon Skip to main content

Smuglet dop, beholder autorisasjon

Bildet viser piller i forskjellige farger og størrelser

En sykepleier er dømt til fem måneders fengsel for smugling av dopingmidler. Han mister jobben, men beholder autorisasjonen.

Tidligere denne måneden fikk St. Olavs hospital medhold i tingretten for å ha gitt den mannlige sykepleieren sparken. Nå er han dømt til fem måneders betinget fengsel for smugling av dopingmidler. Sykepleieren får en advarsel fra Statens helsetilsyn, men beholder autorisasjonen.


Uforenelig

Statens helsetilsyn sier smugling og oppbevaring av dop er uforenlig med yrkesutøvelsen, men den tidligere sykepleieren på Brøset mister likevel ikke autorisasjonen, skriver Adresseavisen.

Helsetilsynet fastslår at vilkårene for å tilbakekalle mannens autorisasjon er til stede, og at "innførsel, oppbevaring og medvirkning til omsetning av dopingmidler er å anse som en atferd uforenlig med yrkesutøvelsen".

Likevel vil ikke Helsetilsynet frata den mannlige sykepleierens autorisasjon.


Advarsel

Helsetilsynet sier til adressa.no at mannen har erkjent og beklaget forholdene. De nøyer seg derfor med å gi sykepleieren en advarsel.

Sykepleierens advokat, Lars Fredrik Styren i advokatfirmaet Hjort, sier hans klient er glad for Helsetilsynets vurdering, og er enig i dets konklusjoner. Han vil derfor ikke klage.


- Rimelig pussig

Bilde av Anlov P. Mathiesen– Det må være strenge etiske krav til yrkesutøvelse i helsevesenet, og derfor kan man stille spørsmålstegn ved helsetilsynets konklusjon. For publikum fremstår nok dette rimelig pussig. Gitt tingrettens dom og helsetilsynets egen vurdering, kan det virke som om en midlertidig inndragelse av autoriasjonen ville være et minimum, sier  Politisk rådgiver og informasjonsleder i Mental Helse, Anlov P. Mathiesen.

Han synes det er vel og bra å være tilgivende og gi folk en ny sjanse.

– Men da må man kommunisere klart og tydelig hvorfor man velger å gjøre det. For det er litt vanskelig å se for seg tilsvarende praksis i andre bransjer, sier Mathiesen.


Bærebjelke

– Tilliten til helsepersonell er en bærebjelke i systemet, så et minimum her er at sykepleierens bakgrunn lar seg spore klart og tydelig, sier  Mathiesen.

– For psykisk helsevern er denne tilitten ekstra viktig, og da ofte nettopp knyttet opp mot legemidler. Derfor er slike historier ødeleggende for fagets troverdighet.


Rokker ved tilliten

- Dette er en sørgelig sak, sier generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen.

Hun vil ikke mene for mye om hva Helsetilsynet gjør, men sier på generelt grunnlag at slike saker er alvorlige fordi de rokker ved tilliten til helsevesenet.

- Pasienter skal føle seg helt sikre på, og ha tillit til, at helsepersonell har de kvalifikasjoner som trengs, sier hun. 


Uansett diagnose

Gundersen tror ikke slike saker er spesielt viktig for brukere eller pasienter i psykisk helsevern.

- Pasientenes sikkerhet må tas alvorlig uansett hvilken lidelse man har, sier hun.

Gundersen mener det er viktig at arbeidsgivere som skal ansette helsepersonell gjør en ordentlig bakgrunnssjekk.

- Det kan være gjentakelsesfare, så det er viktig med åpenhet om helsepersonell som har en slik historie, sier hun.

Les også:

Sykepleier dømt for seksuelle overgrep

52 sykepleiere fratatt autorisasjon

0 Comments

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
Ads
Ads