Sommerpraten: Sykepleierstudent passer seksten kirkegårder

Han har en drøm om å bli redningsmann. Men som pause fra sykepleierstudiene bruker han sommeren på å stelle kommunens seksten kirkegårder.
Navn: Eivind Aastorp
Alder: 22
Jobber som: Studerer sykepleie ved Oslomet
For femte året på rad sommerjobber han som park- og anleggsarbeider i Andøy kommune i Nordland.
Hva er det beste med å være sykepleier om sommeren?
– Jeg jobber ikke som sykepleier om sommeren, men klipper og steller på kommunens offentlige områder, som blant annet er kirkegårder. Her er det seksten kirkegårder. Jeg er en altmuligmann, hvis noe i Andøy kommune må gjøres, drar jeg dit. Jeg har kjørt mye på denne øya og er godt kjent.
Jeg får jo betalt for å kjøre rundt og se på det samme som turister betaler for å se. Jeg er glad i å studere sykepleie, men jeg er også glad i å være ute i frisk luft. Det får jeg vært her.
Og det verste?
– Kanskje at det er langt unna Oslo, der jeg studerer. Når jeg er her over lengre perioder, merker jeg at jeg savner Oslo og livet jeg har der.
Har du et minne fra en sommer på jobb som du aldri glemmer?
– En sommer for to år siden jobbet jeg sammen med en god kollega. Vi var effektive og samarbeidet veldig godt. Det føltes utrolig bra å jobbe sammen sånn.
Hvordan holder du humøret oppe når det er travelt og varmt?
– For meg handler det om å drikke mye vann og å ta nok pauser. Til mine medstudenter som skal jobbe som sykepleier i sommer: ta nok pauser og spør om hjelp, selv om det kan være vanskelig når det er hektisk. Og ikke glemme hvorfor man gjør jobben sin.
Har du en favoritt-is eller sommermat som alltid redder dagen?
– Når jeg synes jeg har gjort en god jobb, spiser jeg meg en Sandwich-is. Den er god!
Hvis du kunne gjøre én praktisk endring som ville gjøre hverdagen litt lettere for både pasienter og sykepleiere – hva ville du valgt?
– Jeg ville kvalitetssikret at sommervikarene forstår hvordan avdelingen fungerer, så de ikke føler seg fremmede.
Hvilket råd skulle du ønske at alle pasienter fulgte om sommeren?
– Ha i bakhodet at bemanningen ikke er like bra. Det er mindre folk på jobb, ta hensyn til det. Det skader ikke å spørre to ganger.
Hva er din beste kur mot varme og trette bein etter en lang vakt?
– Når jeg er sliten, opplever jeg at det ikke hjelper å kræsje i sofaen. Da får jeg lite ut av resten av dagen, og dagen blir verre. Det beste for meg er å gå en tur eller gjøre noe aktivt. Hold det gående!
Hvordan kobler du av når du har ferie – eller bare en fridag?
– Jeg senker pulsen et par hakk ved å gå tur, fiske, fjelltur eller god musikk.
Hva er det fineste noen har sagt til deg på jobb, uavhengig av årstid?
– Jeg var i praksis på akuttmottaket på Rikshospitalet, og hadde litt ekstra god tid med noen av pasientene. Jeg fortalte én av dem om drømmen min om å bli redningsmann. Da jeg trillet ham videre til neste avdeling, ønsket han meg lykke til og sa at han hadde trua på meg. Det betydde mye for meg, spesielt siden jeg hadde delt hvorfor jeg ønsket å bli redningsmann.
– Hvorfor vil du bli redningsmann?
– Jeg hadde ME i seks år, gjennom ungdomsskolen og videregående. På mitt sykeste sov jeg 18–20 timer hver dag. Til slutt tok jeg meg i nakkeskinnet og sa: Hvis jeg skal bli noe, må jeg prøve å bli frisk. Jeg jobbet hardt og lenge for å bli bedre. Først hadde jeg et mål om å bli fallskjermjeger i Forsvaret, men de ville ikke ha meg på grunn av sykdommen.
Etter et friår begynte jeg på sykepleien, og jeg får så utrolig mye ut av å hjelpe folk. Redningsmann er kanskje verdens kuleste jobb. Det handler om å gi riktig hjelp i riktig øyeblikk. Jeg snakket med pasienten om hvor viktig det er å finne balansen mellom disiplin og det å være snill mot seg selv. Han sa at jeg kom til å klare det helt fint. Det betydde mye.
0 Kommentarer