fbpx Sommerpraten: Forbundslederens kur mot varme og trette bein Hopp til hovedinnhold

Sommerpraten: Forbundslederens kur mot varme og trette bein

bilde av lill sverresdatter larsen

Forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund mener de beste ideene ofte kommer på sommeren, uten en PC i nærheten.

Bildet viser gress og sommerfugler

Navn: Lill Sverresdatter Larsen            

Alder: 46

Jobber som: Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund

Forbundsledervervet har ingen fastsatt, regulert arbeidstid. I praksis betyr det at Lill Sverresdatter Larsen er i arbeid hele sommeren. NSFs ledelse har samtidig en bakvaktordning, slik at alle får noen roligere dager.

Hva er det beste med å være sykepleier om sommeren?

Det beste, uansett sykepleierjobb, er menneskemøtene. Relasjonene som skaper verdi, både sammen med pasient, pårørende og kolleger. De små øyeblikk av fellesskap, skjebnefellesskap og humor på dager der alle skulle ønske de hadde vært et annet sted, samt turnusarbeidets mulighet til å faktisk utnytte finvær uansett om det er på kveld, natt eller dagtid. 

– Som forbundsleder synes jeg det beste er roen til å lese faglitteratur og forskning, tenke langsommere og – når roen senker seg – også tenke mer strategisk og langsiktig. Jeg synes de beste ideene ofte kommer på sommeren, uten en PC i nærheten. 

Og det verste?

Det verste for meg som forbundsleder er hvert år blir kontaktet gjennom ulike plattformer av fortvilte sykepleiere og helsefagarbeidere som står i for mye ansvar alene, og som beskriver konsekvensene for pasienter. 

Larsen utdyper:

– Sommeren synliggjør hvor sårbar helsetjenesten er når bemanningen er lav. Mange er nye eller innleid, og kontinuitet i pasientforløp og faglig oppfølging blir utfordret. Det stilles høye krav til fleksibilitet, tempo og dømmekraft hos dem som er igjen – ofte uten ekstra støtte. Det mest krevende er kanskje å stå i dette, vel vitende om at kvaliteten på helsehjelpen i for stor grad hviler på enkeltpersoners innsatsvilje, og for lite på system og struktur.

Har du et minne fra en sommer på jobb som du aldri glemmer?

Pandemisomrene. De var preget av ekstreme belastninger for sykepleiere og ledere over hele landet – og krevde kontinuerlig innsats fra oss som fagforening. Vi måtte sikre medbestemmelse i hastetempo, få avklaringer fra myndighetene, bidra til nasjonale og lokale tiltak og bistå medlemmer i krevende situasjoner – døgnet rundt.

– Samtidig var ikke NSF som organisasjon rigget for at så mye skulle skje på sommeren. Strukturen vår var ikke tilpasset kontinuerlig kriseberedskap. Og det tærer – ikke bare faglig, men menneskelig. Sykepleiere kjenner på emosjonell belastning til daglig. 

Hvordan holder du humøret oppe når det er travelt og varmt?

Gjennom det vi har lært som sykepleiere om balanse i livet. Nok næring, nok bevegelse, nok frisk luft og nok inspirasjon til ånd og relasjoner. 

Har du en favorittis eller sommermat som alltid redder dagen?

Jeg er glad i vannmelon når det er varmt.

Hvis du kunne gjøre én praktisk endring på jobb som ville gjøre hverdagen litt lettere for både pasienter og kolleger – hva ville du valgt?

Jeg ville innført faglig sykepleierledelse med formelt linjeansvar – tydelig til stede på hver vakt. En leder som både kjenner faget, praksis og har myndighet til å handle. Turnusarbeid krever ledelse som er tilgjengelig og nær, også på kveld, natt og helg. Når sykepleiere står i krevende situasjoner, skal de slippe å lete etter støtte. Den skal være der. Det gir bedre pasientforløp, tryggere beslutninger og et arbeidsmiljø som gjør det mulig å bli værende i jobben.

Hvilket råd skulle du ønske at alle pasienter fulgte om sommeren?

Ta vare på deg selv, og tenk gjennom hvor og hvordan du søker hjelp. Helsetjenesten er presset, særlig om sommeren, og særlig i små lokalsamfunn der mange reiser på ferie. Det finnes i teorien likeverdige tjenester i hele landet, men i praksis vet vi at mange steder er underbemannet og overbelastet.

Hva er din beste kur mot varme og trette bein etter en lang vakt?

Det klassiske sykepleierrådet er kaldtvannskulp og støttestrømper, og det virker. Men det er sjelden beina som er den største belastningen. Det handler oftere om den emosjonelle belastningen, og om alt det usynlige ansvaret som følger med arbeidets natur: koordinering, vurderinger, videreformidling – og tankene etterpå om hva man burde gjort annerledes.

Forbundslederens beste kur er fysisk aktivitet og musikk – gjerne i kombinasjon. Hun har også et godt råd til nye sykepleiere:

– For nye sykepleiere eller studenter vil jeg også anbefale å skrive ned refleksjoner etter vakter. Å sette ord på det som sitter i kroppen, gjør det lettere å lære, og det gir et godt grunnlag for å diskutere erfaringer med kolleger eller ledere.

Hvordan kopler du av når du har ferie – eller bare en fridag?

Jeg går på fjell. Eller på tur – der det passer. Det er av det beste jeg vet, den nærheten til natur. Jording kaller jeg det. 

Hva er det fineste noen har sagt til deg på jobb, uavhengig av årstid?

«Jeg føler meg trygg når du er her.» Det ble sagt i en presset situasjon som sykepleier, og jeg glemmer ham aldri. Det handler ikke om prestisje, men om tilstedeværelse. Når folk kjenner at du står i det sammen med dem – enten det er en pasient, kollega eller medlem – da kan jeg stå i det omså hvor lenge. 

Larsen peker også på noe som har blitt sagt til henne i nyere i tid – knyttet til fødetjenestetilbud:

– «Takk for at du sier det høyt for oss som ikke har stemmen selv.»Det rørte meg ved grunnlaget for mitt engasjement, som er utover fagforeningsarbeid. Det er beskyttelse, fellesskap og verdighet.

SOMMERPRATEN I MORGEN: Jonas Debesay

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Nina

Sykepleier i 35år
3 hours 7 min siden

Takk for god lesning og god refleksjon!
Du er god til å formidle og jeg skulle ønske mine ledere fulgte noen av rådene.
God tur til fjells👍

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse