Rekordår for gonoré: – Smittesituasjonen tas ikke på alvor
Foreløpige tall viser at 2024 ble et rekordår for gonoresmitte i Norge.
Tallene fra FHIs Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at det ved årsskiftet er totalt 3127 personer som er rapportert med gonoresmitte. 2217 menn og 909 kvinner.
Det betyr at 2024 ble et nytt rekordår for gonoresmitte i Norge. I 2023 ble det til sammenlikning registrert 2985 tilfeller av gonoré i Norge.
Uavhengig av alder viser tallene for 2024 den største økningen i smitte blant menn, og en nedgang blant kvinner, sammenliknet med 2023.
Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved Oslomet og leder av Bioingeniørfaglig institutts (BFI) fagstyre, er bekymret for utviklingen:
– Når smittetallene bare øker, tyder det på at smittesituasjonen ikke tas på alvor.
Seks av ti tester seg ikke
En undersøkelse som Norstat har gjort på vegne av NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI), viser at seks av ti har latt være å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex, mens nesten halvparten oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom, skriver NITO i en pressemelding.
På tross av at over 90 prosent av de spurte anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig, fortsetter allikevel smittetallene å øke.
Selv om gonoré foreløpig kan behandles relativt enkelt med antibiotika i Norge, er det en økt risiko for antibiotikaresistens. Flere land i Europa, som Spania, Frankrike og Storbritannia, har allerede opplevd resistensproblemer. Bakterien kan lett utvikle resistens, noe som gjør det viktig å redusere smittespredningen. Det har allerede vært registrert enkelte tilfeller av resistent gonore i Norge, ifølge pressemeldingen fra NITO.
15 prosent har hatt en kjønnssykdom
Dette viser Norstat-undersøkelsen fra desember i 2024, 1050 personer deltok:
- 15 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt en kjønnssykdom
- 44 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom.
- 64 prosent av de som oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom, har latt være å teste seg for kjønnssykdommer i etterkant
- 94 prosent av de spurte anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig
– De aller fleste har asymptomatisk sykdom, som vil si at de ikke kjenner noe tegn til aktiv sykdom selv om de har det. Derfor er jevnlig testing viktig. Særlig ved bytte av partnere. Noen unngår testing fordi de synes det er flaut eller opplever det som ubehagelig. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, da testen er enkel og gir lite ubehag. Den kan gjennomføres med en urinprøve eller en penselprøve. I Norge er testing for kjønnssykdommer gratis, påpeker Marienborg.
0 Kommentarer