fbpx Oppstart for banebrytende KI-studie i Mammografiprogrammet Hopp til hovedinnhold

Oppstart for banebrytende KI-studie i Mammografiprogrammet

bilde av forskere i helse bergen

Er KI like god eller bedre enn leger til å oppdage brystkreft? Det skal en banebrytende norsk studie finne ut av.

Mammografiprogrammet startet i forrige uke en av verdens største studier på kunstig intelligens (KI) i mammografi. Studien er et samarbeid mellom FHI og helseforetakene, og ledes av Kreftregisteret.

På landsbasis skal studien inkludere 140 000 kvinner i alderen 50 til 69 år. 

Helse Vest først

Brystsentrene i Helse Vest er de første som inviterer kvinner til å delta i studien, som etter hvert skal omfatte hele landet. Alle de 52 000 kvinnene i målgruppen, som møter til screening i Helse Bergen-området, vil bli invitert til å delta. 

Målet med studien er å undersøke om kunstig intelligens (KI) er like god eller bedre enn leger til å oppdage brystkreft.

Ifølge Kreftregisteret blir alle mammografiundersøkelser i Mammografiprogrammet i dag gransket av to røntgenleger, som begge tyder bildene uten å vite hva den andre har konkludert med. 

Samtidig er det svært få deltakere i screeningprogrammet som har tegn til brystkreft. Røntgenlegene bruker dermed mye tid på å vurdere normale mammografibilder.

Banebrytende

– Dette er en banebrytende studie både nasjonalt og internasjonalt. Resultatene kan bli avgjørende for å utvide aldersgruppene i Mammografiprogrammet og tilpasse screening til den enkelte kvinnes risiko for brystkreft. Dette er noe mange har etterspurt og ønsker, sier forsker og prosjektleder Solveig Hofvind ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en nyhetssak på Helse Bergens hjemmesider.

bilde av forekere ved helse bergen

Tidligere studier har brukt eksisterende data fra mammografiscreeninger for å se hvordan kunstig intelligens fungerer. Men disse testene har ikke blitt gjort i et vanlig sykehusmiljø.

Dette blir derfor første gang man i Norge prøver ut kunstig intelligens sammen med legene under en vanlig mammografiscreening.

– Tidligere studier innen mammografiscreening har demonstrert at kunstig intelligens er i stand til å identifisere de samme brystkreftsvulstene som legene. Disse studiene har vist at KI kan oppdage små brystkreftsvulster i et tidlig stadium av sykdomsutviklingen, noe som er selve hensikten med screening, forteller Hofvind.

Ifølge Kreftregisteret har tidligere studier vist at KI-programmene overser få brystkrefttilfeller – færre enn tre av 100 svulster. 

Ikke økt risiko for feiltolkning

Hildegunn Siv Aase, overlege og senterleder ved Brystdiagnostisk senter, oppfordrer alle til å takke ja til deltakelse: 

– Kvinnene skal ikke være redde for at det noen økt risiko for feiltolkning ved å delta.

Fakta
KI og Mammografiprogrammet
  • Studien ledes av Kreftregisteret ved Folkehelseinstituttet (FHI) og er et samarbeid mellom FHI og helseforetakene.
  • Studien startet offisielt 25. november 2024. De første kvinnene som var invitert til å delta i studien var blant de som møtte til mammografi ved brystsentrene i Helse Vest.
  • Årlig blir 250 000 kvinner screenet for brystkreft i Norge, og av disse oppdages rundt 1500 tilfeller av kreft.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse