SSB: Studenter har flere psykiske helseproblemer enn jevnaldrende som er i jobb
– Våg å snakke om psykisk helse, oppfordrer studentleder, Kristoffer Andreas Haugen.
Tidligere denne uken publiserte SSB en analyse som viser at studenter har flere psykiske plager enn de som er i jobb og er i samme alder.
Handler ofte om diskriminering og trakassering
NSF Students leder, Kristoffer Andreas Haugen, sier til Sykepleien at de får en del henvendelser og tilbakemeldinger fra studenter som sliter psykisk.
– Ofte er dette knyttet opp mot diskriminering, trakassering og mangel på tilrettelegging, sier Haugen.
Han forteller at også studenter som er i praksis langt fra studiested og uten et studiemiljø rundt seg er særlig utsatt.
– Det krever en innsats og oppfølgning av utdanningsinstitusjonene.
Det er imidlertid unge utenfor studier og arbeid som har dårligst psykisk helse. Tallene fra SSB viser også at kvinner sliter mer enn menn.
Studenter har flere psykiske og langvarige helseproblemer
Har studenter dårligere psykisk helse enn øvrig befolkning? Ifølge SSB er svaret avhengig av hvilke grupper som sammenliknes.
– Sammenlikner vi studenter med ikke-studenter i samme alder, uavhengig av hvilken hovedaktivitet disse har, finner vi ingen signifikant forskjell i forekomst av psykiske plager mellom studenter og ikke-studenter i aldersgruppen 19–24 år, skriver SSB i sin analyse.
Dette er aldersgruppen som utgjør den største delen av studentene. For de eldre aldersgruppene av studenter i alderen 25–29 og 30–35 år, har studentene signifikant større forekomst av psykiske lidelser enn ikke-studenter.
– Sammenlikner vi derimot studentene med yrkesaktive i samme alder, for å utelate de unge utenfor studier og arbeid som i stor grad har psykiske plager og helseproblemer fra sammenlikningsgruppen, finner vi at studenter har signifikant større forekomst av psykiske lidelser og langvarige helseproblemer enn yrkesaktive, skriver SSB.
Unntaket er langvarige helseproblemer i aldersgruppen 30–35 år. Her er forskjellen ikke statistisk signifikant. Studenter i denne aldersgruppen utgjør imidlertid en liten andel av studentpopulasjonen.
– Studenter har altså flere psykiske helseproblemer og langvarige helseproblemer generelt enn yrkesaktive, ifølge SSBs analyse.
– Våg å snakke om psykisk helse
– Har NSF Student noen tips til studenter som sliter med den psykiske helsen?
– Først og fremst må vi legge et ansvar på utdanningsinstitusjonene, men viktigst av alt er å spille studentene gode, sier Haugen.
Han har forståelse for at mange opplever sykepleierstudiet som både belastende og krevende.
– En aktiv oppfølging av studentene underveis i studietiden er derfor essensielt, sier han og utdyper:
– Studentene selv må bli trygge på at det er greit å snakke om psykisk helse, og vite at man kan bruke studenthelsetjenester og rådgivningstjenester som studiestedene og studentskipnadene tilbyr.
0 Kommentarer