fbpx 4566 pasienter er overbehandlet ved norske sykehus Hopp til hovedinnhold

4566 pasienter er overbehandlet ved norske sykehus

Operasjonsutstyr til Parkinsons-opersajon

En ny studie fra Bærum sykehus og Universitetet i Oslo viser at 4566 pasienter er blitt overbehandlet kirurgisk mellom 2008 og 2021.

Studien omhandler pasienter i Norge som har blitt undersøkt og behandlet for godartede tarmpolypper.

– Det betyr at de fleste pasienter med denne diagnosen som ble operert i Norge i studieperioden, er overbehandlet, sier overlege Jens Aksel Nilsen, som har ledet studien.

Dyrt og tidkrevende

Ifølge Tidsskriftet kan de aller fleste godartede polypper i tykktarm fjernes ved tarmkikkertundersøkelse, såkalt koloskopi. Kirurgisk fjerning av polypper har langt flere alvorlige komplikasjoner enn behandling med tarmkikkert, og koster vesentlig mer av penger og ressurser.

De 4566 pasientene som gjennomgikk kirurgisk behandling i perioden, skal ha pådratt helsevesenet kostnader på nær én milliard kroner gjennom 53 242 sengepostdøgn alene.

I tillegg kommer kostnader for operasjonssal, intensivbehandling og eventuelle senkomplikasjoner.

Unødvendig arbeid og press

Leder for faggruppen Operasjonssykepleiere i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Petrin Hege Eide, sier de er kjent med at det i perioder er overbehandling av bestemte diagnoser i Norge. 

Hun viser blant annet til en forskningsartikkel fra 2022, av blant annet Ståle Myrvold, som er ortopedisk kirurg.

– Tidligere er det vist at det er utført langt flere kneartroskopier og akillessenesuturer i Norge enn i våre naboland, forteller Eide.

Hun mener dette har medført mye arbeid og press på operasjonsavdelingene. 

Nye, enklere teknikker

– Denne saken viser imidlertid at utvikling av nye teknikker kan medføre mindre inngrep og bedre rehabilitering enn åpen kirurgi. 

Operasjonssykepleiere i NSF er positive til at tilstander som tidligere har måttet opereres nå kan utføres med enklere teknikker, fordi det er langt bedre for pasientene. 

– Så sant endoskopisk fjerning av større polypper kan gjøres på en trygg og sikker måte er vi glad for utviklingen, mener Eide.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse