fbpx Gratis prevensjon bidro til kraftig fall i tenåringsaborter i Finland Hopp til hovedinnhold

Gratis prevensjon bidro til kraftig fall i tenåringsaborter i Finland

Kondom i baklomme på bukse

Antallet aborter blant tenåringer falt med 66 prosent mellom 2000 og 2023 i Finland, ifølge helsemyndighetene. En av årsakene skal ha vært gratis prevensjon.

Antall aborter falt med 66 prosent til 722 aborter i 2023 fra 2144 aborter i 2000 blant alle tenåringer på 19 år eller yngre. Blant dem på 18 år eller yngre var fallet på 78 prosent i samme periode.

Nedgangen i antallet tenåringsaborter tilskrives tilbudet om gratis prevensjon og obligatorisk seksualundervisning i alle skoler, ifølge det finske folkehelseinstituttet THL.

– Vi kan anta at seksualundervisning spiller en betydelig rolle, sier THL-forsker Mika Gissler, som legger til at økt tilgang til prevensjon også er en av faktorene.

Innføringen av gratis prevensjon i siste halvdel av 2010-tallet påvirket også nedgangen i aborter, skriver THL i en rapport.

I 2022 ble det også vedtatt en ny lov i Finland som sikret adgang til fri abort inntil uke tolv av svangerskapet. Folkehelseinstituttet mener fortsatt det er for tidlig å konkludere om den nye loven kommer til å få betydning for antall aborter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse