fbpx Anestesisykepleier Oda er første deltaker i stor studie om svangerskapsforgiftning Hopp til hovedinnhold

Anestesisykepleier Oda er første deltaker i stor studie om svangerskapsforgiftning

Anestesisykepleier Oda Johanne Osvik er første deltaker i studien som skal kartlegge biologiske endringer i svangerskapet. Målet er å halvere risikoen for svangerskapsforgiftning.

Rundt 500 kvinner skal delta i studien som gjøres på St. Olav hospital og Ålesund sjukehus.

Det er forsker og overlege på Ålesund sjukehus, Åse Turid Rossevatn Svoren, som gjennomfører studien.

Alle førstegangsfødende ved Ålesund sykehus og St. Olavs får informasjon om denne studien. Førstegangsfødende har høyere risiko for svangerskapsforgiftning. Sykdommen er mer alvorlig jo tidligere i svangerskapet den oppstår.

– Vi ønsker å kartlegge biologiske endringer i svangerskapet for gravide med høy risiko for svangerskapsforgiftning og se på hvordan blodfortynnende medisiner påvirker disse endringene, sier Svoren i en pressemelding.

– Å stille opp på forskning er spennende og viktig

Anestesisykepleier Oda Johanne Osvik, er den første deltakeren. Hun jobber selv på Ålesund sykehus og forteller at hun fikk en telefon fra Svoren med en oppfordring om å bli med i forskningsprosjektet.

– Jeg fikk god informasjon og forklaring på hva studien går ut på. Det å stille opp på forskning er både spennende og viktig. Som gravid får jeg nå ekstra oppfølging, og det gir meg trygghet, sier Osvik.

Ukjent årsak

– Årsaken til svangerskapsforgiftning er sammensatt og ikke fullstendig kjent, men vi vet at det har med endringer i immunforsvaret å gjøre, forklarer Svoren.

Tegn på svangerskapsforgiftning er høyt blodtrykk og protein i urinen. Sykdomsutviklingen påvirker både mor og foster og gir endringer i immunforsvar, blodsystem og morkake.

I Norge er det mellom 2 og 5 prosent av alle gravide som blir rammet. Globalt er tallene mye høyere.

Det er rundt 600 000 gravide kvinner i verden som utvikler svangerskapsforgiftning hvert år, og mer enn 50 000 kvinner dør. 

I Norge er risikoen for å dø svært liten, men noen kan bli alvorlig syke. 

– Mange barn blir da født for tidlig fordi den eneste sikre behandlingen er forløsning av barnet og morkaken, sier Svoren.

Hun håper at forskningen skal kunne forebygge og behandle sykdommen, også globalt.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse