fbpx Gazastripens største sykehus i ruiner etter angrep Hopp til hovedinnhold

Gazastripens største sykehus i ruiner etter angrep

Bildet viser palestinere som går gjennom ødelagte områder etter en israelsk militæroperasjon mot Shifa-sykehuset på Gazastripen.

To uker etter at det israelske militæret tok seg inn på Shifa-sykehuset i Gaza by, trakk soldatene seg tilbake. Gazastripens største sykehus er ugjenkjennelig etter Isarels angrep.

På de to ukene har israelske spesialstyrker tatt hundrevis av palestinere til fange. Ifølge det israelske militæret IDF er fangene militante palestinere.

Shifa-sykehuset etterlates som en ødemark av ødelagte bygninger.

Da israelske styrker tok seg inn på sykehuset, advarte palestinske myndigheter om at alvorlig sårede pasienter fikk behandling der.

IDF på sin side begrunnet angrepet med at de målrettet gikk etter Hamas-soldater som de hevder gjemte seg bevisst på sykehuset blant sårbare sivile.

Over hundre pasienter

Tusenvis av palestinere – 6200 ifølge det israelske militæret – befant seg ved sykehuset, som var ett av få steder på Gazastripen som fortsatt hadde tilgang til strøm og vann.

Minst 21 pasienter døde under militæroperasjonen, skrev WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på X sent søndag.

Ifølge WHO-sjefen var det over hundre pasienter inne på sykehuset under angrepet, deriblant fire barn, 28 pasienter i kritisk tilstand og mange som led av infiserte sår og dehydrering.

Både Hamas og legene på Shifa-sykehuset nekter for enhver bevæpnet tilstedeværelse på sykehuset, mens IDFs talsperson Daniel Hagari hevder at de palestinske væpnede gruppene Hamas og Islamsk jihad hadde gjort stedet om til en kommandosentral.

Skal ha pløyd opp massegrav

Ismail al-Thawabta, sjef for det Hamas-drevne mediekontoret i Gaza, hevder at IDF drepte 400 palestinere i og rundt sykehuset. Blant dem skal det ha vært en kvinnelig lege og hennes sønn, en annen lege, og i tillegg skal IDF ha satt sykehuset ut av drift.

Videre påstår han og flere vitner at israelske bulldosere pløyde opp en massegrav som ble anlagt i november på Shifa-sykehusets gårdsplass, og etterlot mange lik blottlagt.

– Dette er en forbrytelse mot menneskeheten, sier al-Thawabta.

Flere leger og sivile på det ødelagte sykehusområdet sa til nyhetsbyrået AFP mandag at det er funnet minst 20 lik, hvorav noen var overkjørt av militære kjøretøy.

Pågrep 900 mistenkte

IDFs talsperson Daniel Hagari sier at tre av hovedbygningene har blitt ødelagt i kampene – hovedlegevakten, fødeavdelingen og et anneks kjent som Qatari-bygningen – etter at Hamas-krigere nektet å overgi seg.

– De bruker disse stedene, de vet at det er en trygg havn, de vet at de bruker de med intensjon som sine kommando- og kontrollsentre, sier han.

Ifølge ham ble 200 militante palestinere og to israelske soldater drept under militæroperasjon på Shifa-sykehuset. Videre sier han at 900 mistenkte militante ble pågrepet, hvorav 500 skal ha tilhørt Hamas ellers Islamsk jihad.

IDF hevder også at de identifiserte seks tjenestemenn fra Hamas' militære fløy som ble drept inne på sykehuset under militæroperasjonen. I tillegg påstår de å ha fått tak i våpen og verdifull etterretning.

Hevder IDF pågrep pasienter

Hamas hevder imidlertid at israelske styrker kun pågrep 350 personer som befant seg inne på Shifa-sykehuset. Noen av disse skal ha vært pasienter, fordrevne og titalls personer fra området i nærheten.

Bilder i sosiale medier som ikke er blitt verifisert, viser døde personer, noen dekket med skitne laken, som ligger spredt rundt på det ødelagte sykehuset.

– Jeg har ikke sluttet å gråte siden jeg kom hit, fryktelige massakrer ble begått av okkupantene her, sier 43 år gamle Samir Basel til nyhetsbyrået Reuters via en meldingsapp mens han går rundt på området.

– Stedet er ødelagt, bygninger er utbrent og ødelagt. Dette stedet må bli gjenoppbygget, det er ikke noe Shifa-sykehus lenger, fortsetter han.

Nær 33.000 palestinere oppgis å ha blitt drept i israelske angrep på Gazastripen siden Hamas angrep Israel 7. oktober. Mandag morgen kunngjorde IDF at 600 israelske soldater har blitt drept siden krigen brøt ut.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse