fbpx Regjeringen lover fagarbeiderløft Hopp til hovedinnhold

Regjeringen lover fagarbeiderløft

Bildet viser helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en intervjusituasjon

Norge trenger et fagarbeiderløft for å møte utfordringen med mangel på helsepersonell, mener helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Vi må bruke kompetansen og tiden til fagfolkene riktig og på en god måte. For denne regjeringen innebærer det at kompetansen skal bygges nedenfra, og det starter hos fagarbeiderne som jobber i helse- og omsorgssektoren. Vi vil gjennomføre et fagarbeiderløft, og dette arbeidet er i gang, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en nyhetsmelding på departementets nettsider.

NSF: Rekruttere og beholde hele linja

NSF støtter et kompetanseløft for helsefagarbeidere.

– Løftet må også inkludere kompetanseutvikling og videreutdanning av sykepleiere og andre helsefagutdanninger. Det er nødvendig om pasientene skal få et forsvarlig helhetlig helsetilbud – og for regjeringens troverdighet, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

I 2023 mangler Norge 5600 sykepleiere og 2600 helsefagarbeidere, ifølge Nav. Det viser et behov for å rekruttere og beholde hele linja av yrkesgrupper i helsesektoren, mener Larsen.

Flere millioner til Tørn

Helsepersonellkommisjonen er tydelig på at det er behov for omstilling, satsning på fagarbeidere, og at oppgaver ivaretas på riktig kompetansenivå. Kommisjonens anbefalinger rundt oppgavedeling er basert på Tørn-prosjektet. Tørn har som mål å prøve ut andre måter å fordele arbeidsoppgavene og arbeidstiden på, slik at kommunale omsorgstjenester kan bruke kompetanse mer målrettet og oppnå en høyere grad av heltid.

Tørn-prosjektet ble styrket med 30 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett og utvidet til et program for hele helse- og omsorgstjenesten.

– Tørn-prosjektet, som til nå har pågått i kommunal sektor, må i sterkere grad lykkes med en bedre ansvars- og oppgavedeling. Det blir spesielt viktig med tanke på at det nå er bevilget 30 millioner til å utvide Tørn til også å handle om sykehus og samhandling i helsesektoren. I samhandlingen mellom de ulike nivåene i helsesektoren vil avansert klinisk sykepleie ha en særlig viktig rolle, sier Larsen.

Arbeidet for å styrke fagarbeiderne blir også tema i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som etter planen skal legges frem for Stortinget før jul, skriver regjeringen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse