fbpx Fødselsrifter er betydelig redusert Hopp til hovedinnhold

Fødselsrifter er betydelig redusert

Bildet viser nyfødt baby som ligger på magen

Mange flere kvinner unngår nå plager med vannlating og tarmtømming etter fødselen, enn for 20 år siden.

Tirsdag publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) flere artikler rundt fødselsomsorgen de siste 20 årene.

På den nedslående siden føder norske kvinner færre barn enn tidligere.

Selv om det var et lite oppsving under koronaen i 2021, var situasjonen tilbake til normalen i 2022. Her er fødselstallene i fjor og for tjue år siden:

• 2003: 57 393
• 2022: 52 011

Rifter i underlivet kraftig redusert

På den positive siden kan FHI melde at andelen kvinner som får fødselsrifter er kraftig redusert i samme periode. For 20 år siden fikk 4,2 prosent av fødende kvinner fødselsrifter, i 2022 var andelen redusert til 1,6 prosent.

Ifølge FHI skyldes dette i hovedsak fødselshjelpernes innsats. 

– Vi ser tydelig effekter av fødselshjelpernes innsats for å unngå at kvinnen får rifter nedentil. Mange flere unngår nå plager med vannlating og tarmtømming etter fødselen, sier overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen i Folkehelseinstituttet på deres nettside.

Risikoen for rifter størst hos førstegangsfødende

Det er ulik risiko for å få større rifter nedentil etter en fødsel. Ifølge tallene fra FHI oppstår rifter hos førstegangsfødende i 2,7 prosent av fødslene. Kvinner som har født flere barn har mindre risiko.

Tallene viser at av flergangsfødende som har født vaginalt tidligere, opplever 0,7 prosent fødselsrifter.

Klipper fremdeles mye

Episiotomi er et klipp som blir gjort for å utvide skjedeåpningen under fødselen.

– Målet med inngrepet er å unngå rifter i bekkenbunnsmuskulaturen ved å legge episiotomi hos de pasientene som har høy risiko for å få rift, enten årsakene ligger hos kvinnen, fosteret eller i forløsningsmetoden, skriver FHI på sine nettsider.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at graden av klipping økte fra 2005, mens den holdt seg stabil fra 2010 til 2022.

Klipper mest i Øst og Vest

Statistikken viser også at det er store lokale forskjeller for hvor utbredt klipping er.

– En større andel av kvinnene som fødte i Helse Vest og Helse Sør-Øst fikk en episiotomi, enn de som fødte i resten av landet, skriver FHI.

– Vårt inntrykk er at det gjøres et godt arbeid i hele landet for å forebygge rifter i form av klipping og god støtte av fosterhodet i utdrivingsfasen. Spørsmålet som stadig stilles er om for mange eller de riktige kvinnene blir klippet under fødsel, sier Vestrheim Thomsen.

Klipper ved bruk av tang og vakuum

Forløsning med tang og vakuum er kjent for å gi økt risiko for rift. Norsk gynekologisk forening anbefaler derfor at fødselshjelperen legger episiotomi når førstegangsfødende forløses slik.

– Dette har medført at på landsbasis ligger nå andelen rifter for denne gruppen på det hittil laveste med 4,3 prosent, ifølge FHI.

I perioden med høyest riftfrekvens, som var årene fra 2000–2004, fikk opptil 15,9 prosent av kvinnene i denne gruppen en større fødselsrift.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Saana Aas

jordmor
1 år siden

Her snakkes det vel om fødselsrifter grad 3 og 4?

Nils Reppen

Journalist
1 år siden

Hei, ja det stemmer.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse