fbpx Kraftig kritikk av helsebudsjettet i Molde: – Dette brevet burde bekymre politikerne Hopp til hovedinnhold
Lokal leder med kraftig kritikk av helsebudsjettet i Molde:

– Dette brevet burde bekymre politikerne

Trine Bruseth Sevaldsen

Lovbrudd på lovbrudd ramses opp i et brev som lederen og tillitsvalgte mener beskriver hva som blir konsekvensene av budsjettet politikerne har vedtatt i Molde kommune.

Søndag 18. desember fikk fylkesleder i NSF Møre og Romsdal, Trine Bruseth Sevaldsen, oversendt et brev fra en pårørende. Brevet er skrevet av ledelsen ved Glomstua omsorgssenter i Molde kommune.

Sevaldsen berømmer lederen som har synliggjort de økonomiske rammene Glomstua distrikt har fått for å drive tjenesten, og konsekvensene det vil føre til.

Brev hengt opp på sykehjemmet

I brevet over er det flere av forslagene som er direkte lovbrudd.

– Blant annet kan ikke kommunen overse vedtak som er gitt til brukere. Det er i tillegg uforsvarlig, sier Sevaldsen.

Det var Romsdals Budstikke som først omtalte saken.

Internt notat

– Så hva skal de ansatte gjøre?

– Det er viktig å presisere at dette er forslag som var ment som et internt notat som skulle synliggjøre konsekvensene av budsjettet kommunens politikere har gjort for neste år. Dette er ikke tiltak som er satt i verk, men et brev som burde bekymre politikerne. For når alt kommer til alt er dette et politisk ansvar å gjøre noe med, sier hun og legger til:

– De ansatte har et prinsipp de må følge – nemlig å sørge for at helsehjelpen de gir er forsvarlig. Er den ikke det, må de skrive avvik. Noe det også oppfordres til i brevet.

– Viser hvor presset økonomien er

Sevaldsen sier at de pårørende også har et stort ansvar her.

– Om de er bekymret for at deres kjære ikke får den hjelpen de trenger, må de melde fra til pasient- og brukerombudet eller Statsforvalteren, sier Sevaldsen.

– Er det gjort i denne saken?

– Jeg har snakket med pasientombudet. De har så langt ikke fått noen meldinger fra pårørende. Noe som kanskje ikke er så rart siden dette per i dag ikke er innførte tiltak, sier hun.

Fylkeslederen mener dette viser hvor presset kommuneøkonomien er, og hvilken hodepine lokale politikere står i.

– Det er synd å si det, men det blir ofte en kamp om pengene mellom de to store sektorene – skole og helse- og omsorg. De unge settes opp mot de gamle.

– Kommunen kan ikke bryte loven

– Så hvordan kan dette løses?

– Jeg mener vi må ha en bemanningsnorm slik skolene har. For kommunen kan ikke bryte loven. Vi trenger også at politikerne på Stortinget sørger for at budsjettene kommunene får, står i stil med de oppgavene kommunene er lovpålagt å gi, sier hun.

– Er det realistisk?

Hvis de sentral politikerne ikke bevilger nok penger til oppgavene, så er det de som må si hvilke oppgaver kommunene ikke skal gjøre. Når det så tydelig ikke er nok penger til engang å utføre lovpålagte oppgaver må de enten ta en ny runde og prioritere helse, eller endre lovverket, sier hun.

– Ikke spesielt for Molde

– Hvordan har de lokale politikerne reagert på saken?

– På Dagsrevyen på NRK i går kveld ville ikke ordføreren uttale seg. Han trakk imidlertid frem at Molde kommune bruker mer penger per innbygger på helse enn mange andre, så han mente kommunen har litt å gå på og at det er mulig å få til.

– Er du enig i det?

 Jeg tenker det viser at dette på ingen måte er spesielt for Molde kommune, men at det gjennom brevet denne lederen skrev er kommet frem i lyset hvilke konsekvenser politikernes rammer får for en tjeneste. I så måte må jeg si at det denne lederen har gjort sammen med de tillitsvalgte er bra, sier Sevaldsen og legger til:

– Å sørge for at kommunen gir innbyggerne forsvarlig helsehjelp er og blir et politisk ansvar. Det ansvaret må de ta på alvor. Her får de konsekvensene av vedtakene de gjør til de grader presentert, svart på hvitt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse