fbpx Sveriges regjering får ny koronakritikk Hopp til hovedinnhold

Sveriges regjering får ny koronakritikk

Bildet viser koronavirus.

Den svenske kontrollkomiteen kritiserer regjeringens koronainnsats, ifølge nyhetsbyrået TT. Samtidig melder WHO at de er usikre på om immuniteten som kombinasjonen av smitte og vaksine har gitt, vil beskytte mot fremtidige koronavarianter.

Den svenske Riksdagens kontroll- og konstitusjonskomité har gransket regjeringens krisehåndtering og kontakten den har hatt med koronakommisjonen.

Kontrollkomiteen kommer med flere kritiske anmerkninger. Blant annet var det uklart hvilken minister som hadde ansvar for gruppen som koordinerte regjeringens koronainnsats, ifølge komiteen.

Komiteen kritiserer også regjeringen for at det ikke var oppnevnt en egen gruppe for statsrådene som var mest berørt av pandemihåndteringen. Det ville ha ført til bedre samordning og strategisk håndtering av pandemiens utfordringer, mener komiteen.

Komiteen har i likhet med den norske motsatsen i Stortinget som oppgave å kontrollere om regjeringen og statsrådene følger lover og regler i sitt arbeid.

Kommisjonen kom tidligere i år med kritikk av pandemihåndteringen.

WHO: Usikkert om hybridbeskyttelse holder i lengden

Det er usikkert om immunitet fra både smitte og vaksine til sammen vil være nok til å beskytte mot fremtidige koronavarianter.

Det opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO) i et nytt sammendrag av informasjonen som er tilgjengelig om beskyttelse mot koronasmitte.

Det er blitt anslått at hybridbeskyttelse, altså immunitet fra smitte i tillegg til vaksinebeskyttelse, skulle få verden ut av pandemien. WHO skriver at det fortsatt virker tydelig at slik beskyttelse er bedre enn kun beskyttelse fra enten vaksinering eller smitte.

– Varigheten på beskyttelse fra hybridimmunitet er ikke klart for oss ennå. Det er uklart om hybridimmunitet vil fortsette å gi en sterk beskyttelse mot nye varianter, skriver WHO.

Vaksinering fremdeles viktig

De gjentar også at omikronsmitte trolig kun gir begrenset beskyttelse mot å bli smittet igjen av en av omikronvariantene. WHO skriver at det er viktig at et stort nok antall blir vaksinert, og at oppfriskningsdoser bør prioriteres for sårbare grupper.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse