fbpx FHI: To tilfeller av akutt hepatitt hos barn ved norske sykehus Hopp til hovedinnhold

FHI: To tilfeller av akutt hepatitt hos barn ved norske sykehus

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om to tilfeller av akutt hepatitt, eller leverbetennelse, hos barn innlagt ved norske sykehus.

FHI ba 7. april landets barneavdelinger om å ha økt årvåkenhet etter at det er meldt om en økning i antall tilfeller av alvorlig leverbetennelse blant barn under ti år i flere europeiske land og i USA.

– FHI er informert om to tilfeller av akutt hepatitt hos barn innlagt ved norske sykehus som kan være forenlig med den foreløpige sykdomsbeskrivelsen fra Storbritannia. Det er imidlertid for tidlig å si noe om årsaken, og utredning pågår fortsatt, skriver FHI.

Over hundre barn innlagt i Storbritannia

I Storbritannia er over hundre barn innlagt på sykehus med sykdomshistorier som likner hverandre. Alle barna er under ti år og uten kjent risiko for alvorlig sykdom.

De første tilfellene ble oppdaget i et område i Skottland 5. april.

Noen få av barna har blitt så syke at de har hatt behov for levertransplantasjon, opplyser FHI.

Usikkert om det er koronarelatert

– Ifølge de internasjonale rapportene er det påvist koronavirus eller adenovirus hos flere av barna. Det er ikke påvist virus som oftest settes i sammenheng med leverbetennelse, slik som hepatittvirus A, B, C, D eller E, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl på FHI.

Adenovirus er svært vanlig hos små barn, ifølge FHI, og kan gi både luftveisinfeksjoner, mageplager og feber. Det er sjelden viruset fører til alvorlig sykdom.

– Det er viktig å understreke at det foreløpig er usikkert om adenovirus eller koronavirus har en rolle i sykdomsutviklingen til de rapporterte tilfellene, sier Greve-Isdahl.

Det er ikke funnet noen sammenheng mellom inntak av mat, drikke eller personlige vaner som viser et mønster, skriver ECDC, det europeiske senteret for sykdomsbekjempelse.

Det er sjelden at barn får alvorlig hepatitt. Symptomer er gulsott, hvor hud og øyne får et gulskjær. Noen av de britiske barna har hatt magesmerter, løs avføring og oppkast.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse