Utfordringer rundt helsetilbud til ukrainske flyktninger i mange kommuner
Torsdagens helsenyheter oppsummert.
110 kommuner rapporterer at de mener kommunens tilbud om allmennlegetjenester til flyktninger er utfordrende, ifølge Helsedirektoratet. (Publisert 15:12)
Direktoratet har spurt kommunene hvordan de ser på sitt tilbud om tolketjenester, psykososial helsehjelp, allmennlegetjenester og førstegangs helseundersøkelse til flyktninger.
Resultatet blir presentert i ukerapporten for uke 11.
Der kommer det fram at av 309 spurte kommuner, oppgir 110 at kommunens tilbud om allmennlegetjenester til flyktninger er utfordrende. 24 kommuner beskriver tilbudet som kritisk.
100 av 307 kommuner rapporterer også at kommunens tilbud om førstegangs helseundersøkelse er utfordrende. Sju kommuner rapporterer at dette er kritisk.
Når det gjelder tolketjenester til flyktninger og psykososial helsehjelp, svarer henholdsvis 92 av 310 kommuner og 103 av 306 kommuner at tilbudet er utfordrende eller kritisk.
Kommunene er lovpålagt å tilby helsetjenester til alle flyktninger uavhengig av finansiering.
Kina holder fast ved nullsmitte-strategi (Publisert 15:13)
Kinas president Xi Jinping sier landet kommer til å holde fast ved sin nullsmitte-strategi i kampen mot koronaviruset.
Landet gjennomgår sitt største koronautbrudd siden begynnelsen av pandemien.
Under et møte med Kinas toppledere sa Xi torsdag at landet blant annet burde fortsette å holde seg til vitenskapelig nøyaktighet og dempe spredningen av pandemien så raskt som mulig, ifølge den kinesiske statskanalen CCTV.
I stor grad har Kina under pandemien klart å få kontroll over koronautbrudd takket være en kombinasjon av strenge grensekontroller, lange karantenetider og målrettede portforbud. De har ikke registrert noen korona-relaterte dødsfall på over et år.
Men Omikron-varianten fortsetter å utfordre Kinas strategi, og nå begynner smitten å øke for alvor. Så langt har Kina stengt ned flere byer, blant annet Shenzhen med 17.5 millioner innbyggere.
Kreftforeningen gir 25 millioner for at pasienter i distriktene skal få bedre behandling
Mindre sykehus skal få 25 millioner kroner for å sikre mer likhet i behandlingstilbud og kompetanse, håper Kreftforeningen. (Publisert 09:52)
Kreftpasienter på Sør-Østlandet har størst sjanse til å få behandling med medisiner på utviklingsstadiet, sammenlikned med resten av landet. Med 25 millioner kroner til mindre sykehus vil Kreftforeningen denne skjevheten til livs.
– Nå gjør vi en ekstra innsats for at studier skal bli en integrert del av all klinisk praksis, i hele Norge, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i en pressemelding.
Pasienter som er deltakere i kliniske undersøkelser, får tilgang til nye medisiner før de er offentlig tilgjengelige.
Midlene skal bidra til at sykehusene kan ansette klinikere, studiesykepleiere og annet støttepersonell. Kreftforeningen opplyser at helseforetakene i distriktene selv har etterspurt midlene.
– Nå hjelper vi dem i gang, og så er ambisjonen at sykehusene etter to år selv viderefører aktiviteten og skape varige endringer, sier Ross.
Ahus inviterer røykere til forskning på lungekreft (Publisert 11:44)
Eldre personer som røyker, inviteres nå til å delta i en studie om lungekreft i regi av Akershus universitetssykehus.
Lungekreft er den sykdommen som tar aller flest liv i Norge. Hvert år får om lag 3.300 personer sykdommen, og av disse dør cirka 2.300 personer, ifølge Ahus.
– Den nedslående statistikken skyldes at sykdommen ofte oppdages så sent at helbredende behandling ikke lenger er en mulighet, sier overlege Haseem Ashraf ved Ahus. Han leder studien der screening av røykere skal bidra til å oppdage tilfeller av lungekreft på et tidligere stadium.
Internasjonale studier har vist at screening for lungekreft kan redusere dødeligheten av sykdommen med opptil 25 prosent.
– Et grovt anslag tilsier at cirka 500 lungekreftdødsfall kunne vært unngått om alle i Norge ble screenet over en treårsperiode, sier Ashraf.
Denne uken vil Ahus sende ut invitasjoner til 125.000 innbyggere i aldersgruppen 60–79 år i tidligere Akershus fylke til å delta i studien. Det er personer som røyker, eller tidligere har røykt i minst 100 dager som kan delta.
WHO: Stadig flere angrep mot helseinstitusjoner i Ukraina (Publisert 09:57)
Sykehus og andre helseinstitusjoner i Ukraina utsettes i økende grad for angrep, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
– Vi har aldri sett så hyppige angrep på helsevesenet noe sted i verden, sier WHOs nødhjelpskoordinator Michael Ryan.
– Krisen har nå nådd et punkt der helsevesenet i Ukraina står på randen, sier han.
WHO har registrert 43 angrep mot helseinstitusjoner, ambulanser og medisinsk personell i Ukraina siden Russland invaderte landet 24. februar.
Angrepene har ifølge WHO kostet tolv mennesker livet og såret 34.
0 Kommentarer