fbpx Forskere fant mikroplast i blod Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Forskere fant mikroplast i blod

NYTT: Dagens helse-nyheter oppsummert. Videografikk: Hilde Rebård Evensen. Foto: Erik M. Sundt, Stig M. Weston, Mostphotos

Fredagens helse-nyheter fra diverse medier. Saken oppdateres.

For første gang har forskere påvist mikroplast i blodet til mennesker. 80 prosent av dem som ble testet, hadde plast i blodomløpet. (Publisert 14:07)

Det er snakk om svært små partikler, og forskerne måtte ta i bruk nye metoder for å finne dem.

Blodet til 22 personer ble testet av forskerne, som jobber ved universiteter i Nederland. 17 av testpersonene hadde plastpartikler i blodet.

Funnene er publisert i forskningstidsskriftet Environment International og omtalt av The Guardian.

Hvilke konsekvenser det får når plasten trenger inn i kroppen, er fortsatt usikkert. Forskerne mener det snarest må forskes mer på helseeffektene.

Tidligere er det kjent at mikroplast har spredt seg over store deler av kloden. Enorme mengder plastsøppel havner hvert år i naturen, og deler av dette brytes etter hvert ned til mikroplast.

Mikroplast stammer også fra bildekk, kosmetikk og klær laget av syntetiske materialer. I halvparten av blodprøvene i den nye studien ble det funnet PET, en plasttype som er mye brukt i plastflasker.

I en tredel av prøvene ble det funnet plast som blant annet brukes i matemballasje.

Derfor har Helsedirektoratet sluttet med daglige innleggelsestall (Publisert 14:10)

Helsedirektoratet har sluttet å oppdatere daglig om antall innlagte med koronaviruset. Helsedepartementet sier det er fordi epidemien har passert toppen.

Den daglige innleggelsesstatistikken har vært hyppig brukt av norske medier i løpet av koronapandemien, og innleggelsestallene har den siste tiden vært på rekordhøyt nivå i forbindelse med omikronvarianten og gjenåpning av samfunnet.

Likevel er den daglige innleggelsesstatistikken droppet. Helse- og omsorgsdepartementet sier det skjer etter en samlet vurdering av tilgjengelige overvåkingsdata.

– Disse dataene viser at smittespredningen fortsatt er på et høyt nivå, men at epidemien har passert toppen og viser en klart synkende trend. Folkehelseinstituttet legger daglig ut tall fra overvåkingen, inklusive tall på nye innleggelser i sykehus. Det vurderes derfor ikke som hensiktsmessig å fortsette med daglige rapporteringer om antall innlagte med koronavirus, skriver de til NTB.

De legger til at Helsedirektoratet vil legge ut ukentlige oppdateringer isteden.

– Rapporteringsrutiner vil på kort varsel kunne endres dersom smittesituasjonen på nytt skulle utvikle seg i en negativ retning, skriver departementet.

Departementet opplyser vider at både FHI og Helsedirektoratet vil fortsette med sine ukesrapporter.

– FHIs ukesrapporter gir oversikt over blant annet den epidemiologiske situasjonen, mens Helsedirektoratets rapport gir i hovedsak oversikt over belastningen på helsetjenestene, skriver departementet.

Selvmordsforsøk og selvskading på Trandum har ikke blitt rapportert til myndighetene (Publisert 14:11)

Flere har forsøkt å ta livet sitt eller skade seg på utlendingsinternatet på Trandum, ifølge politiet. Dette har ikke blitt rapportert til helsemyndighetene.

Det har vært 19 tilfeller av selvskading og 8 selvmordsforsøk på Politiets utlendingsinternat på Trandum mellom 2018 og 2021, ifølge politiets egen loggføring. Politiet har karakterisert alle de åtte selvmordsforsøkene som forsøk på kvelning, skriver NRK.

Dette har ikke blitt rapportert til Helsetilsynet.

Alle som yter helse- og omsorgstjenester, har plikt til å varsle Helsetilsynet om svært alvorlige hendelser «som følge av tjenesteytelsen», ifølge Helsetilsynet.

Seksjonsleder ved utlendingsinternatet, Johan-Edvin Throndsen, sier at de ikke har oppfattet hendelsene som rapporteringspliktige. Han sier de ikke har ansett tilfellene av selvskading og kvelning som alvorlige skader.

Det er Legetjenester AS som yter helsetjenester på utlendingsinternatet. Throndsen sier han nå vil ta kontakt med dem for å diskutere varslingspraksisen.

– Vi kommer helt klart til å snakke med Legetjenester AS for å undersøke denne situasjonen, sier han.

Ledere i Trondheim får fridager som koronabonus

Over 200 ledere i Trondheim kommune får ekstra feriedager i bonus som en påskjønnelse for mye jobb under pandemien. (Publisert 09:10)

Bonusen, som kan tas ut som ekstra lønn, gis til ledere som ikke har overtidsbetaling, skriver Adresseavisen.

– Ledere har stått i en kjempetøff situasjon gjennom pandemien, som skal kompenseres. Det har også tillitsvalgte i kommunen vært opptatt av, sier organisasjonsdirektør Trude Kjeldstad i Trondheim kommune.

Ordningen er en lokal tilpasning av en nasjonal avtale mellom KS, LO kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne. Den gjelder bare i år, og vil ifølge Trondheim kommune koste rundt 9,9 millioner kroner dersom alle tar ut bonusen som lønn.

På spørsmål om kompensasjon til dem lenger ned i systemet som har jobbet mer og hardere, påpeker Kjeldstad at de har fått økt sats for overtidsbetaling.

Ledere i Trondheim kommune som ikke har overtidsbetalt, har fra før ti ekstra fridager som kompensasjon for arbeid utenfor vanlig arbeidstid, i henhold til hovedtariffavtalen til KS.

Vaksinestudie blant gravide: Ikke økt risiko for komplikasjoner (Publisert 09:00)

Kvinner som fikk koronavaksine mens de var gravide, hadde ikke økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, viser en ny norsk-svensk studie.

Forskere fra Folkehelseinstituttet har vært med på studien, som har sett på 157.251 fødsler i de to landene, skriver Aftenposten. Det ble sjekket for komplikasjoner som prematur fødsel, dødfødsel, lav fostervekst og overføring til nyfødtavdeling hos de vaksinerte sammenlignet med uvaksinerte.

– Det at vi ikke fant noen økt risiko for svangerskapskomplikasjoner blant kvinner som ble vaksinert under svangerskapet, er svært betryggende og støtter gjeldende anbefalinger for vaksinasjon av gravide, sier Maria Magnus. Hun er førsteforfatter av studien og seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.

Forskerne fant ingen forskjeller i risikoen for komplikasjoner mellom dem som fikk Pfizer-vaksine og dem som fikk vaksiner fra Moderna. Det var heller ingen forskjell på om kvinnen var vaksinert i andre eller tredje trimester.

Gravide har større risiko for å bli alvorlig syke med covid-19 og blir derfor anbefalt å ta koronavaksine. Hittil har man visst lite om hvordan gravide reagerer på vaksinen, og gravide er sjelden med i utprøvningsstudier for vaksiner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse