fbpx FHI: – Vi nærmer oss smittetoppen Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

FHI: – Vi nærmer oss smittetoppen

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Fredagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) mener smittetoppen er nær og at epidemien er mer framskreden enn det tallene viser. (Publisert 08:25)

– Vi tror epidemien har kommet lenger enn det som er registrert. Spørsmålet er hvor mye lenger, sier Bukholm til VG.

En omlegging av testregimet har gjort at systemet fanger opp en mindre andel av dem som er smittet enn tidligere, og at tallene dermed blir mindre viktige for overvåkingen.

Det gjør det vanskelig å vite hvor nær smittetoppen er. Tidligere er det anslått at den kan komme i månedsskiftet februar-mars.

– Vi vet at smitten er veldig høy, men vi vet ikke hvor nær vi er smittetoppen. Men vi nærmer oss toppen, sier Bukholm.

Basert på scenarioer fra modellering, mener FHI at tre-fire millioner mennesker vil bli smittet i løpet av vinteren, hvorav 12.000-13.000 må på sykehus.

I FHIs siste risikorapport om omikron anslås det at om lag tre til fire millioner personer kan bli smittet av omikron før sommeren.

5070 meldinger om alvorlige bivirkninger etter koronavaksine (Publisert 08:29)

Etter at over 11 millioner doser koronavaksine er satt, har Legemiddelverket mottatt 54 657 meldinger om mistenkte bivirkninger. 5070 regnes som alvorlige.

27 813 av meldingene er blitt behandlet av Legemiddelverket så langt, og av disse er altså i overkant av 5000 meldinger regnet som alvorlige.

– At meldingene er behandlet betyr at de er klassifisert og sortert, men det betyr ikke at det er gjort en endelig vurdering av årsakssammenheng i alle tilfellene, understreker Legemiddelverket.

Bivirkningene meldes inn ved mistanke, og Legemiddelverket vet derfor ikke om vaksinen er årsaken.

Tallene kan altså ikke brukes til å vurdere årsakssammenhenger eller hvor ofte en bivirkning opptrer.

– Dessverre opplever vi at tall fra bivirkningsrapporten blir brukt og tatt ut av sin sammenheng. Særlig i sosiale medier har vi sett flere eksempler på at vår informasjon misbrukes og spres med falske opplysninger, sa enhetsleder Unni Hjelmaas i Legemiddelverket da forrige bivirkningsrapport ble lagt fram i slutten av januar.

1. februar hadde over 2,7 millioner nordmenn fått en tredje dose eller oppfriskningsdose.

– Foreløpig har vi ikke sett andre bivirkninger etter tredje dose eller oppfriskningsdose enn de vi har sett etter første og andre dose. Helsepersonell har meldeplikt dersom de mistenker nye, uventede eller alvorlige bivirkninger etter vaksinasjon, skriver Legemiddelverket.

Legemiddelverket har overvåket bivirkninger etter koronavaksine i over ett år og kom med første rapport om dette 14. januar 2021.

– De som har symptomer i mange uker etter vaksinering, for eksempel hodepine, bør kontakte fastlegen som kan vurdere årsaker. Legen har kunnskap om pasienten og kan gi nyttig informasjon som er viktig for vår vurdering, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse