fbpx 139 studieplasser i sykepleie står tomme Hopp til hovedinnhold

139 studieplasser i sykepleie står tomme

Bildene viser studenter fra Høgskolen i Oslo

500 nye studieplasser i sykepleie opprettes, men utdanningene klarer ikke å fylle opp eksisterende studieplasser. Til sammen står 139 studieplasser tomme.

Det er 25 flere ubenyttede studieplasser enn for to år siden, skriver Khrono.

Ved tolv av landets 36 ulike utdanningstilbud innen sykepleie på bachelornivå, klarer ikke skolene å fylle opp studieplassene.

– Starter i feil ende

– Politikerne starter i feil ende. Før de oppretter masse nye studieplasser, må de gjøre noe med utdanningen, og de må gjøre noe med rammebetingelsene for studenter generelt, slik at de faktisk kommer seg gjennom studiet, mener Edel Taraldsen, som leder studentorganisasjonen til Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun mener det er på tide at Helsedepartementet og Kunnskapsdepartementet begynner å samarbeide om praksissituasjonen.

– Nå må det sikres praksisplasser og god veiledning for studentene, uansett hvor og når de er ute i praksis, sier Taraldsen.

Hun forteller til Khrono om studenter som sliter med å få kabalen rundt praksis til å gå opp, fordi de blir tildelt praksisplasser langt fra der de bor. Og at kompensasjon for økte utgifter ofte kommer sent, selv om de kanskje har løpende utgifter til studenthybel og bosted nær praksissted.

Kanskje omsorgsfilosofi senere

NSF-leder Lill Sverresdatter peker på mange utfordringer knyttet til dagens sykepleierutdanning. Blant annet manglende veiledning, at studentene får mye ansvar og at de kan oppleve å bli gratis arbeidskraft på praksissted.

Hun tror også man må se mer på hvordan utdanningen er lagt opp, og viser til studier NSF har gjort, som viser at det er flere menn enn kvinner som faller fra.

– Mange kommer fra saniteten i Forsvaret og ønsker å bli sykepleier, ut ifra det de har opplevd der. Men det som møter dem som ett av de første fagene er omsorgsfilosofi. Det treffer kanskje ikke helt deres motivasjon for å gå inn i yrket. Omsorgsfilosofi er viktig, men man kan kanskje legge dette litt lenger ut i utdanningene, sier Larsen til Khrono.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse