Testkapasiteten i ferd med å sprenges i Storbyene
Fredagens korona-nyheter.
Testkapasiteten i ferd med å sprenges i Storbyene (Publisert 12:26)
Oslo kommune er bekymret. Ifølge VG sendte Oslo kommune et brev til Helsedirektoratet med en klar advarsel:
«Med den smitteutviklingen vi ser nå, vil dagens testtilbud raskt knekke sammen med uakseptabelt lange ventetider på testtime og enorme køer på drop-in tilbudene. Det er heller ikke per i dag mottatt tilstrekkelig antall hurtigtester til å dekke behovet», skriver kommunen.
Fredag morgen advarte kommunen om at det ikke er mulig å øke testkapasiteten på PCR noe mer – og at de ikke har nok hurtigtester til å dekke behovet. Dette må endres innen mandag morgen, krever Oslo kommune.
Gjelder alle storbyene
– Vi er i samme situasjon. Vi hadde møte i storbynettverket i dag, og alle åtte storbyene tok opp dette. Det var et veldig tydelig signal. Det var entydig fra storbyene at vi er i ferd med å knele, sier Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland til VG.
Trondheim sier også at utfordringen gjelder alle storbyene. Helse- og omsorgsdepartementet deltok på møtet med storkommunene fredag morgen.
2 472 501 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine (Publisert 15:03)
2 472 501 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 4 306 443 personer har fått første dose og 3 972 484 har fått andre.
45,9 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,9 og 73,7 prosent av befolkningen har fått dose en og to.
For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 93 og 90,2 prosent.
Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. Blant personer i alderen 16–17 år har 96,9 prosent fått første dose, og 83,3 prosent har fått andre dose.
I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 79,3 og 3,3 prosent.
Foreløpig har FHI registrert at 1.407 personer fikk første dose torsdag, 3524 personer fikk andre dose og 61 157 personer fikk tredje dose.
De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (94,1 prosent) og Innlandet (93,6 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (91,2 prosent) og Oslo (91,3 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (92,1 prosent) og Innlandet (91,5 prosent) best an, og for tredje dose ligger Innlandet (49,8 prosent) og Vestfold og Telemark (49,3 prosent) best an.
Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.
Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.
Anbefaler inntil 1500 deltakere på arrangementer (Publisert 08:29)
Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet på offentlige innendørs arrangementer til 1500 deltakere dersom det er faste tilviste plasser.
Det anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) i et nytt faglig grunnlag.
På utendørs arrangementer anbefaler helsemyndighetene inntil 3000 deltakere og maksimalt 50 prosent kapasitet. Alle på arrangementet må kunne holde minst en meter avstand fra andre enn husstandsmedlemmer. De foreslår også kohorter med 200 personer innendørs og 500 personer utendørs.
I dag kan det være 200 personer innendørs på faste tilviste plasser, og 600 på utendørs arrangementer.
Det faglige grunnlaget ble levert til Helse- og omsorgsdepartementet 18. januar. Det er ikke kjent når regjeringen kommer med sin beslutning.
– Forsvarlig
FHI legger til grunn at det er politisk ønske om lettelser for sektorer som er avhengige av å kunne ha arrangementer med faste tilviste plasser, og vurderer at den foreslåtte økning vil øke smitterisikoen noe, men FHI mener det vil være forsvarlig og forholdsmessig i dagens situasjon, heter det i anbefalingen.
FHI presiserer at krav om smittevernfaglig forsvarlig drift gjelder uansett, inkludert krav om å tilrettelegge for at alle som er til stede kan holde en meters avstand til andre enn de bor med. Og de mener folk bør oppfordres til å bruke appen Smittestopp på arrangementene.
Helsedirektoratet sier seg enig i vurderingen av at det er mulig å øke antall deltakere på større offentlige arrangementer med tilviste sitteplasser. Det forutsettes at man opprettholder grunnleggende smitteverntiltak.
Profesjonelle aktører har best kompetanse på logistikk ved arrangement, og mange har etter hvert erfaringer og kompetanse på smittevern, skriver direktoratet i anbefalingen.
Det bør sikres gode rutiner for å unngå trengsel ved arrangementene, som ved inn- og utgang og ved transport til og fra, understrekes det videre.
Venter på beslutning
Regjeringen skal ta stilling til om antallsbegrensningen skal endres. Kulturdepartementet opplyser til NTB at de ikke kan si noe om når beslutningen vil bli kunngjort.
Venstres Grunde Almeland, som leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er svært glad for fagmyndighetenes anbefaling.
– Dette er gledelige nyheter og noe jeg håper regjeringen lytter til, sier Almeland. Han mener regjeringen ikke kan ta seg råd til å vente. For hver dag som går, er det millioner i tapt inntekt for kulturlivet, påpeker han overfor NTB.
– Nå blir det mulig for arrangører å bruke skjønn og ta hensyn til den faktiske kapasiteten til lokalene de bruker, ikke bare et tall. Publikumsbegrensningen på 200 har vært helt ulogisk i store rom som Oslo Spektrum eller Nidarosdomen, sier han.
Ny smitterekord i Trondheim – 1160 registrerte tilfeller (Publisert 11:22)
Rekordmange ble registrert smittet med covid-19 i Trondheim torsdag, med 1160 nye tilfeller. Kommuneoverlegen venter flere rekorder.
Forrige smitterekord ble satt onsdag denne uka med 747 tilfeller.
– Antall positive tilfeller øker hele tiden her hos oss og vi vil nok se nye smitterekorder fremover også, sier kommuneoverlege Tove Røsstad i Trondheim kommune til NTB.
333 av de smittede er i alderen 10-20, mens 261 er i 20-åra. Kun 27 av de smittede er over 60 år, ifølge kommunen.
Ifølge Nidaros er det allerede registrert 1000 nye smittetilfeller fredag.
– Flere tilfeller meldes inn gjennom dagen og tallet for smittede fredag, blir atskillig høyere enn torsdag, sier Røsstad til avisa.
23 pasienter er innlagt på St. Olavs hospital med covid-19. To av dem får intensivavdeling med respirator.
Japan strammer inn koronatiltakene (Publisert 08:30)
Omikronvarianten har sørget for smitterekorder i Japan, som nå for første gang siden september innfører flere koronatiltak.
Fra fredag må de fleste restauranter og barer stenge innen klokka 21, mens i Tokyo må stedene som serverer alkohol, stenge en time tidligere.
Japanske myndigheter har i liten grad tydd til nedstengninger gjennom pandemien og har heller prioritert ulike skjenkeforbud og tidligere stengetider for serveringsstedene. I tillegg har munnbind-bruk og avstandsregler stått sentralt.
Kritikere har ment at det gir liten mening å innføre målrettede tiltak kun mot serveringsbransjen når kollektivtrafikken og kjøpesentre er preget av store folkemengder.
Smittetallene har steget i landet de siste dagene, og fredag ble det registrert nær 45 000 nye smittede.
0 Kommentarer