fbpx Store utfordringer på grunn av koronafravær i Trondheim Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Store utfordringer på grunn av koronafravær i Trondheim

Laboratoriebilde av koronaviruset fra

Her er dagens pandemi-nyheter. Artikkelen oppdateres.

Trondheim kommune sliter (Oppdatert 14:06)

Trondheim kommune er bekymret for at koronafraværet kan øke ytterligere og oppfordrer alle som kan bidra, til å søke jobb som vikarer.

– Mange ansatte i kommunen er nå borte fra jobb på grunn av sykdom, eller fordi de er i karantene. Denne situasjonen kan forverres de neste ukene på grunn av smittespredning, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

De oppfordrer interesserte søkere til å ta kontakt snarest, da mangelen på medarbeidere spesielt rammer skoler, barnehager og viktige tjenester innen helse og velferd.

– Vi oppfordrer alle som kan bidra, til å søke på stillingene innenfor disse områdene slik at vi sammen kan gjøre et løft i denne utfordrende situasjonen, sier helse- og velferdsdirektør Wenche P. Dehli og oppvekst- og utdanningsdirektør Lasse Arntsen i Trondheim kommune.

1 137 915 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine (Oppdatert 13:55)

1 137 915 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk torsdag. 4 264 921 personer har fått første dose og 3 890 345 har fått andre.

21,1 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,1 og 72,2 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 92,2 og 88,5 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. Blant alderen 16–17 har 94,5 prosent fått første dose, og 76,9 prosent har fått andre dose.

I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 76,5 og 2,1 prosent.

Foreløpig har FHI registrert at 3287 personer fikk første dose onsdag, og 5804 personer fikk andre dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (93,4 prosent) og Innlandet (92,8 prosent). Lavest andel er i Rogaland (90,4 prosent) og Troms og Finnmark (90,5 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (90,9 prosent) og Innlandet (90 prosent) best an, og for tredje dose ligger Innlandet (25,5 prosent) og Vestfold og Telemark (25,2 prosent) best an.

Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

Danmark godkjenner ny tablettbehandling (Oppdatert 13:12)

Danmark vil tilby koronasmittede personer som har økt risiko for et alvorlig sykdomsforløp, en tablettbehandling som ennå ikke er godkjent i Europa.

Eldre pasienter er blant dem som vil bli tilbudt behandlingen, opplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemelding torsdag.

Der går det fram at hvis behandlingen skal ha effekt, må den starte senest fem dager etter at en person har fått symptomer på covid-19.

Behandlingen anbefales av danske myndigheter selv om den ikke er godkjent av de europeiske legemiddeltilsynet EMA.

Medisinen virker ved at den hemmer virusets evne til å dele seg.

Det er usikkert hvordan den virker for vaksinerte ettersom de få studiene som er gjort, er gjort på uvaksinerte. Da viste resultatene at risikoen for innleggelse og død falt med 30 prosent blant dem som risikerer et alvorlig sykdomsforløp.

FHI: Takk ja til oppfriskningsdosen! (Oppdatert 13:10)

Drammen 21. januar 2021. Arkivfoto fra vaksinasjonen av innbyggere i Drammen som er over 85 år og som ikke bor på sykehjem.

Folkehelseinstituttet antar at flere fullvaksinerte vil bli smittet framover, og de anmoder folk om å takke ja til tredje dose så snart tilbudet kommer.

Beskyttelsen mot koronaviruset synker med tiden som går siden siste dose, og effekten avtar mer for omikronvarianten enn for delta. FHI går nå ut med en særlig anmodning om at folk bør ta imot tilbudet til oppfriskningsdose.

– Vi antar at flere fullvaksinerte vil bli smittet fremover, særlig med omikronvarianten. Derfor er det viktig at alle som nå tilbys oppfriskningsdose, velger å takke ja så snart de får tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

Han sier at det er tydelige tegn på at beskyttelsen øker ved oppfriskningsdose, selv om det fortsatt ikke er klart hvor god effekten er eller hvor lenge den varer. FHI understreker at begge vaksinene som er i bruk i Norge, er effektive.

– Nå skal svært mange tilbys oppfriskningsdose i løpet av få uker, dermed vil ikke begge vaksinetypene til enhver tid være tilgjengelig. Jeg oppfordrer dere til å takke ja til den vaksinen som tilbys slik at vi øker beskyttelsen for den enkelte og samfunnet raskt, sier Bukholm.

371 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fire færre enn dagen før (Oppdatert 13:07)

Torsdag var 371 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før.

63 av pasientene får respiratorbehandling, og 118 ligger på intensivavdeling.

Det er én færre på respirator og fire færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

247 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 56 er innlagt i Helse vest, 43 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 25 er innlagt i Helse nord.

89 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tolv er innlagt hos Helse Midt-Norge, tolv er innlagt hos Helse vest, og fem er innlagt hos Helse nord.

Siden februar i fjor har 334 488 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

289 nye smittede i Bergen (Oppdatert 13:06)

Det siste døgnet er det registrert 289 nye smittetilfeller av koronaviruset i Bergen. Det er samme antall som dagen før.

289 nye tilfeller er 182 færre enn samme dag i forrige uke, melder Bergen kommune i en oppdatering.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 311 koronatilfeller per dag.

Det er flest smittetilfeller registrert i aldersgruppene 30–39 og 6–12 år, med henholdsvis 60 og 57 tilfeller. Det er to beboere på sykehjem som har fått påvist koronaviruset.

Totalt ble det testet 2.619 personer i Bergen onsdag.

 Smittetallene har gått noe ned de siste dagene, og dette resulterer i at smitteøkningen har vært på 5 prosent den siste uken. Samtidig ser vi en økning i innleggelser nå og forventer at omikron i økende grad vil få fotfeste fremover, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik

Planlegger for korona ved Sørlandet sykehus (Oppdatert 11:38)

Sørlandet sykehus avlyser rundt 20 prosent av de planlagte behandlingene for å håndtere det økende antallet koronapasienter.

– Vi forventer en sterk økning av antall smittede i befolkningen, og dermed også flere pasienter med covid-19. Jeg har derfor besluttet at sykehuset må avlyse cirka 20 prosent av de planlagte behandlingene slik at våre ansatte nå kan bruke tid på å planlegge for å håndtere det økte antallet, sier administrerende direktør Nina Mevold i en pressemelding.

Det er Folkehelseinstituttets scenarioer knyttet til omikronvarianten kombinert med økt sykefravær eller karantene blant egne ansatte som gjør at sykehuset går til dette skrittet.

– Det jobbes nå med å avklare hvilke behandlinger som blir berørt. Øyeblikkelig hjelp, barn, kreftbehandling og livsnødvendig behandling, samt psykiatri og rusbehandling skal skjermes, understreker Mevold.

De pasientene som berøres, vil få beskjed på sms. De som ikke får beskjed fra sykehuset om at deres behandling er utsatt, skal møte til avtalt tid.

Helsedirektøren til uvaksinert helsepersonell: – Dere har selv et ansvar (Oppdatert 11:40)

Bildet viser Bjørn Guldvog.

Kun 30 prosent av sykehjemmene har kapasitet til å omplassere uvaksinert helsepersonell. Uheldig, sier helsedirektøren, som mener det er krevende at mange er uvaksinerte.

– Sykehjemmene må gjøre en vurdering av hvordan risikoen blir så lav som mulig for dem som er mest utsatt, og bruke ressursene slik at det er trygt for beboerne og pasientene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Han mener det er uheldig at så mange sykehjem ikke får omplassert uvaksinert helsepersonell. Han legger også til at vaksinetvang for helsepersonell ikke er aktuelt per nå.

– Svært krevende

– Vi skal ikke se helt bort fra at det kan bli en diskusjon i tiden fremover. Det er svært krevende at det er mange helsepersonell som ikke er vaksinert under en pandemi, sier Guldvog.

Han har én beskjed til helsepersonell som ennå ikke har tatt koronavaksinen:

– Dere har selv et ansvar for å ikke utsette dem som er pleietrengende og sårbare, for smitte. Så det er en viktig forpliktelse også for helsepersonell, sier han.

I en rekke europeiske land har myndighetene gjort koronavaksinen obligatorisk for helsearbeidere. Høyre er blant dem som har tatt til orde for å innføre vaksinekrav for helsepersonell også her til lands.

– Må ivareta pasientsikkerheten

– Uvaksinert helsepersonell med pasientkontakt utgjør en stor risiko for helse- og omsorgstjenesten. Helsepersonells viktigste jobb er å gi pasientene forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Vi trenger ikke flere situasjoner som bidrar til flere alvorlig syke pasienter, og vi må gjøre det vi kan for å ivareta pasientsikkerheten, sier Erlend Svardal Bøe, Høyres medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, i en kommentar til NTB.

Han sier at Høyre kommer til å følge dette opp i Stortinget og foreslå at helsepersonell skal ha relevante vaksiner.

Oslo har delt ut en halv million selvtester denne uken (Oppdatert 11:03)

Det har vært stor etterspørsel etter selvtester i Oslo, og denne uken har kommunen delt ut over 500.000 slike tester.

– Til tross for at Oslo kommune tester på full kapasitet ved våre teststasjoner, er det stor etterspørsel etter selvtester. Det er derfor positivt for innbyggere, arbeidsgivere og for kommunens testkapasitet at vi nå får flere selvtester, skriver kommunen i en pressemelding.

Fra torsdag gjelder en ny prioriteringsrekkefølge for hvem som skal få selvtester i Oslo, etter føringer fra Helsedirektoratet. Samfunnskritisk personell, som helse- og omsorgspersonell, blir høyest prioritert med testing hver morgen.

Siden kommer utbruddstesting i hjemmetjenesten, institusjoner og omsorgsboliger, og barn, unge og ansatte i helse- og omsorg med symptomer. Også massetesting i skolen og av barnehageansatte står på listen.

159 nye smittetilfeller i Trondheim (Oppdatert 10:38)

Trondheim har registrert 159 nye koronasmittede det siste døgnet. Det er 39 flere enn dagen før.

Trondheim kommune opplyser at 35 av de smittede er under 10 år gamle, og 30 er mellom 10 og 19 år gamle.

Aldersgruppen 0–10 har flest smittede det siste døgnet, mens det i andre enden er fire smittede i 70-årene.

Det ble gjennomført 1012 PCR-tester i Trondheim onsdag.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse