fbpx Sykepleier dømt til fengsel Hopp til hovedinnhold

Sykepleier dømt til fengsel

Bildet viser en morfinampulle
RUSPROBLEM: Den 40 år gamle sykepleieren erkjente å ha et rusproblem. Han er fratatt sykepleierautoriasasjonen og retten støtter ham i hans ønske om å få sone ved en institusjon. (Illustrasjonsfoto: Tashatuvango/Mostphotos)

En sykepleier ansatt ved et sykehjem på Nordmøre er dømt til fem måneders fengsel for blant annet å ha stjålet medisiner. Det ble brukt både DNA-bevis og lagt feller for å få mannen dømt.

Tidens Krav skrev først om saken den 9. september. [kun for abonnenter].

Dom i saken forelå 27. august i år, fra Møre- og Romsdals tingrett.

Tok legemidler fra returboksen

Der står det at medisinen sykepleieren tok, var ment for å returneres for destruksjon til apoteket. Han tok blant annet Paralgin forte, Tramadol, Stesolid, Sobril og Valium.

Medisinene hadde enten gått ut på dato eller ikke blitt inntatt av sykehjemspasienter. Tiltalte forklarte for retten at han mest antakelig startet denne praksisen i 2015. Han holdt på med det til lille julaften 2019.

Les også: Sykepleier tiltalt for å ha stjålet medisiner og utgitt seg for å være lege

Ryggsmerter og søvnproblemer

Grunnen til at han begynte, skal ifølge ham selv skyldes at han hadde ryggsmerter og problemer med å sove, siden han gikk mye nattevakt. Han var den eneste med autorisasjon for å gi ut medisiner idet de andre nattevaktene kun var ufaglærte, forklarte han.

«Underslaget er grovt fordi det særlig er lagt vekt på at verdien av det underslåtte er betydelig, underslaget har pågått over lengre tid, og det er begått ved brudd på en særlig tillit som følger med en stilling», heter det i dommen.

Utga seg for å være lege

Til å begynne med tok sykepleieren bare tabletter sporadisk og ved behov, forklarte han. Men etter hvert tiltok bruken og den var på sitt høyeste i 2019. Etter hvert ble også overtredelsene flere.

Sykepleieren sto tiltalt for i alt seks straffbare forhold, blant annet for å ha utgitt seg for å være en navngitt lege som ringte et annet sykehjem og ba sykehjemmet om å selge reseptbelagte legemidler til X.X. (hans egentlig navn). Han var også tiltalt for å ha kjørt i påvirket tilstand og for å ha brukt narkotika.

DNA-bevis og felle

Sykehjemslederen forklarte i retten at de i 2019 merket et stort svinn av medisin, både OxyNorm 10 mg kapsler og Oxycodon Actavis 5 mg kapsler, samt morfin.

Da sykehjemmet etter egne rutinesjekker ikke klarte å bortforklare det store svinnet, så de seg nødt til å politianmelde forholdet. Politiet hjalp sykehjemmet med å prøve å finne ut av hvem som sto for svinnet og underslaget.

De innskjerpet rutiner, og startet å gå nøye over medisinene. De satt inn en eske med morfin i det avlåste medisinskapet for A-preparater og tegnet rundt esken på hyllen for å se om noen kom til å flytte på esken.

Esken ble flyttet på, og innholdet ble overlevert til politiet for ytterligere etterforskning. Sykehjemslederen forklarte også at de brukte plasthansker for å ikke etterlate fingeravtrykk eller DNA da de satt ut eskene for å lette på etterforskningen. På tidspunktet esken ble overlevert til politiet, gikk ingen pasienter på den aktuelle medisinen, ifølge sykehjemslederen.

Hun forklarte at etter å ha gått igjennom skiftlister for hver gang det forsvant medisiner, utpekte tiltalte seg som en mistenkt. Etter tiltalte sluttet har de heller ingen svinn.

Erkjente straffskyld for det meste

Sykepleieren tilsto alle forhold, men ikke det som omhandlet OxyNorm, Oxycodon Actavis og morfin. Han ble likevel dømt for det, fordi retten mente det var bevist gjennom DNA-funn både på piller under aluminiumsfolie og på glassampulle som skulle inneholde morfin, men hvor morfinen var erstattet med et annet stoff.

Han ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel og er fratatt autorisasjonen som sykepleier. Han slapp bot for å ha kjørt i påvirket tilstand grunnet sin økonomiske situasjon.

Sykepleieren innrømte å ha et misbruksproblem og ønsket å sone ved en institusjon hvis det lar seg gjøre. I dommen står det at «behandling i tråd med straffegjennomføringsloven § 12 kan bidra til at tiltalte ikke vil begå nye lovbrudd. Retten stiller seg derfor positiv til en slik gjennomføring.»

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.