fbpx Frankrike har vedtatt omstridt koronalov Hopp til hovedinnhold

Frankrike har vedtatt omstridt koronalov

Operasjonssykepleier i arbeid.
NØDVENDIG: Den franske regjeringen mener loven er nødvendig på grunn av smitteøkning og for å unngå nye nedstenginger. Foto: Stig Weston

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt loven som gjør vaksine obligatorisk for alle helsearbeidere og krever koronapass ved reise og restaurantbesøk.

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt loven som gjør vaksine obligatorisk for alle helsearbeidere og krever koronapass ved reise og restaurantbesøk.

Tiltakene i loven som ble vedtatt natt til mandag, har ført til storstilte demonstrasjoner og politisk uro i Frankrike.

President Emmanuel Macron og hans regjering sier det er nødvendig på grunn av smitteøkningen for å beskytte sårbare grupper og landets sykehus og for å unngå nye nedstenginger.

Loven krever at alle som jobber i helsesektoren vaksineres innen 15. september ellers risikerer de å bli suspendert. Det innføres også krav om koronapass for å gå på restaurant, reise med tog og fly og på offentlige steder. Kravet gjelder alle voksne, men vil fra 30. september utvides til å gjelde alle over 12 år.

Virussituasjonen avgjørende

For å få koronapass må man enten være fullvaksinert, nylig ha testet negativt eller ha blitt frisk fra koronasykdom.

En egen bestemmelse vil klargjøre hvordan lignende dokumenter fra andre land skal håndteres.

Lovforslaget ble offentlig kjent for seks dager siden. Politikerne har jobbet gjennom helgen og ble enige om et kompromiss, som ble vedtatt i senatet søndag kveld og i nasjonalforsamlingen etter midnatt natt til mandag.

Reglene kan brukes til 15. november, avhengig av virussituasjonen.

Macron: Demonstrasjoner ikke rett medisin

Macron har oppfordret til massevaksinering og om at nasjonen må stå sammen for å stanse spredningen av delta-varianten av koronaviruset. Han har samtidig langet ut mot dem som sprer desinformasjon om vaksinene.

Om lag 160.000 personer demonstrerte lørdag i Frankrike mot tiltakene. Mange ropte «frihet» og sa at regjeringen ikke kunne diktere hva de må gjøre.

Macron sier folk har «rett til å uttrykke seg på en fredelig og respektfull måte», men han understreker at koronaviruset ikke forsvinner ved hjelp av demonstrasjoner.

Men enn 111.000 personer med koronavirus har så langt dødd i Frankrike, som for tiden registrerer om lag 20.000 nye smittetilfeller daglig. I starten av måneden var det samme tallet på noen tusen, og frykten for overbelastede sykehus øker igjen.

Flere demonstrasjoner mot koronarestriksjoner

Kornaprotester i Brasil
LEI AV KORONA: I flere land har det i helgen vært protester mot koronarestriksjoner. Bildet over er fra Brasil. Foto: AP/Eraldo Peres

Flere steder i verden var det lørdag store demonstrasjoner mot restriktive koronatiltak. I Frankrike tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner.

Anslagsvis 160 000 mennesker demonstrerte flere steder i landet mot at president Emmanuel Macron innfører krav om helsepass for å komme inn på blant annet restauranter og andre offentlige steder.

«Frihet, frihet», ropte flere av demonstrantene, som bar plakater mot «Tyrannen Macron» og budskap som «Farmasigigantene legger friheten i lenker» og «Si nei til skammens pass».

Australia, USA og Italia

I Australia var det også demonstrasjoner lørdag, og i Sydney ble titalls demonstranter pågrepet. Også der var det krav om frihet, mens plakater oppfordret til å «drenere sumpen» – et slagord kjent fra amerikanske demonstrasjoner mot makthaverne i Washington – og ba australierne «våkne».

Også italienerne er misfornøyde med varslede krav om helsepass og demonstrerte i Roma lørdag. I Aten protesterte 5000 mennesker.

I Brasil vil demonstranter at presidenten går av

Smitten med deltavarianten av koronaviruset fortsetter å øke i Brasil, og demonstrantene krevde flere vaksiner og økonomisk bistand, skriver nyhetsnettstedet G1. Demonstrasjonene ble organisert av fagbevegelsen og grupper på venstresiden og fant sted i minst 13 provinshovedsteder, inkludert Rio de Janeiro, Recife og Salvador.

Det var ingen tvil om hvor misnøyen var rettet. «Bolsonaro – korrupt folkemord. Riksrett nå! og «Vi vil ha vaksiner. Han vil ha bestikkelser. Ut med Bolsonaro» var blant parolene.

Over 19 millioner smittetilfeller

Myndighetene har hele veien tonet ned pandemien og vært imot nedstengninger av hensyn til økonomien. Nylig har Bolsonaro også stilt spørsmål ved om det er noen vits med vaksiner. En komité i nasjonalforsamlingen gransker nå Bolsonaros håndtering av krisen.

Fredag ble det registrert nesten 109 000 nye smittetilfeller i landet. Så langt er det påvist over 19,6 millioner smittetilfeller, nesten halvparten av alle smittede i Latin-Amerika og Karibia. Nesten 550 000 mennesker er døde.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.