Anne Hafstad blir ny redaktør i Sykepleien
Hun er blitt kalt superjournalist og Akersgatas dr.philos. Nå skal Anne Hafstad overta redaktørstolen i Sykepleien.
– Sykepleien er landets beste fagtidsskrift, mener Anne Hafstad.
I dag ble det kjent at hun har fått jobben som redaktør av tidsskriftet etter Barth Tholens.
Tholens gir seg etter 16 år, for å gå av med pensjon.
Kvalitet og kjappe nyheter
– Sykepleien er god på å kombinere den kjappe nyhetsjournalistikken med å gå i dybden, utdyper Hafstad.
– Det er en viktig balansegang, det å ta vare på den gode, kvalitative journalistikken, samtidig som man er med på løpet om å presentere kjappe nyheter.
Hafstad beskriver det å få jobben som at ringen er sluttet. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning i kreftsykepleie, og hun har doktorgrad i forebyggende helsearbeid. Da hun forlot forskerjobben i 1998 for å bli journalist i Aftenposten, bemerket hun seg raskt som helsejournalist. Hun har blant annet vunnet SKUP-prisen to ganger. Første gang om avsløringer knyttet til feilmedisinering med Dexamin.
Hun har også fått Karl Evangs pris for sin helsejournalistikk.
Kneppe noen hakk
– Kommer leserne til å merke at det er du som overtar?
– Jeg håper egentlig ikke det. Eller, jo, jeg vil kanskje kneppe det noen hakk. Men jeg håper leserne vil kjenne igjen Sykepleien.
Under Tholens har Sykepleien utviklet seg fra å være et rent papirmagasin, til å bli et nettsted med nyheter, fagartikler, forskningsartikler og meningsinnlegg. I tillegg publiseres det flere temautgaver på papir i året.
– Jeg vil ta vare på det han har gjort, sier Hafstad.
– Og utvikle det videre.
– Er det områder du særlig brenner for?
– Egentlig alt innen helse, men særlig forebyggende helsearbeid. Og barn og unge. Ikke minst forebygge psykisk sykdom hos de unge, det mener jeg er viktig.
Som kreftsykepleier er Hafstad også opptatt av kreft.
– Og kronikere. Helsevesenet er veldig gode på akutt sykdom, men er ikke like flink til å ta vare på kronisk syke, mener hun.
Fra tre måneder til tolv år
Det var lysten til å formidle som gjorde at hun gikk fra forskning til journalistikk.
– Jeg fikk et stipend for å være tre måneder i en mediebedrift. Hensikten var at forskere skulle bli bedre til å formidle, forteller hun.
Et sted å hospitere måtte hun skaffe selv. Via bekjente kom hun til Aftenposten. Og tre måneder med hospitering endte i fast ansettelse i tolv år.
– Jeg husker jeg sa til en av sjefene mine at «jeg har ingen journalistisk bagasje», forteller Hafstad.
Hun fikk til svar at «enten har du det i deg, eller så har du det ikke».
Viktig å være uavhengig
I 2007 ble Hafstad intervjuet av Sykepleien, og i etterkant av dette skrev hun i en e-post at «min tillit til Sykepleien er borte for bestandig».
– Der tok jeg feil, sier hun raskt i dag.
– Jeg tok grundig feil. Jeg har stor tillit til Sykepleien.
Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), er tydelig fornøyd med ansettelsen. Sykepleien er eid av NSF, men redigeres etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.
I en pressemelding sier Larsen at hun er stolt og glad over å ha sikret seg Hafstad som redaktør.
– Har det vært et mål for deg å bli redaktør?
– Nei, sier Anne Hafstad.
– Jeg synes det å jobbe med journalistikk var morsomt. Men så har jeg erfart som leder at det også er morsomt – og viktig – å gjøre andre gode.
Som redaktør sier Hafstad hun vil være opptatt av å fronte en redaksjon, et kollektiv.
– Barth Tholens har vært en tydelig stemme, blant annet i lederne sine. Han har ikke vært redd for å utfordre verken NSF eller leserne. Vil du gjøre det samme?
– Ja. Jeg vil skrive tydelige ledere og kommentarer, og jeg er glad for at han har gått foran. Sykepleien er et uavhengig tidsskrift, det er svært viktig for meg, og det er viktig for sykepleierne, sier Anne Hafstad.
0 Kommentarer