fbpx Sykepleier Eline Tveit Holen på Lesvos: – Det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned Hopp til hovedinnhold

Sykepleier Eline Tveit Holen på Lesvos: – Det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned

Brann i Moria-leiren, Hellas
DRAMATISK NATT: Store deler av flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos sto i brann natt til onsdag. Leiren huser nesten 13 000 personer. Foto: AP Photo / Panagiotis Balaskas

Brann ødela store deler av flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas natt til onsdag. Migranter er evakuert fra leiren, som var satt i karantene på grunn av koronasmitte.

Den norske sykepleieren Eline Tveit Holen, som jobber for den britiske organisasjonen Kitrinos Healthcare, ble vitne til den dramatiske situasjonen.

I et intervju med NRK forteller Holen hvordan hun ble bedt om å hjelpe evakuerte migranter og gradvis forsto omfanget av hendelsen.

– Så skjønner vi at det er veldig mye større enn bare en brann i Moria, det er jo hele Moria som brenner, alt brenner ned, sier hun.

Uklart hvordan brannene oppsto

Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt om at det brant flere steder på den greske øya, og at det i tillegg var oppstått brann i Moria-leiren. Det ble også meldt om at det var hørt skudd og om opptøyer i leiren, skriver TV 2.

Kraftig vind fikk flammene til å spre seg, og lokale medier meldte at nesten hele leiren sto i brann.

Ulike kilder oppgir ulike opplysninger om hvordan brannen startet. Noen hevder at beboere tente på og deretter hindre brannvesenet i å slukke flammene.

Samtidig sier noen av beboerne at brannen ble startet av lokale innbyggere på Lesvos.

Vil hente ut barnefamilier

I dag, onsdag, kom bekreftelsen på at den norske regjeringen vil hente ut barnefamilier fra Moria-leiren.

– Vi iverksetter nå regjeringens beslutning om uthenting av sårbare familier med barn fra Moria-leiren. Med tanke på den dramatiske situasjonen som nå har oppstått, er det enda mer påtrengende at Norge tar sin del av ansvaret for å avhjelpe situasjonen, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB.

Hun understreker at regjeringen lenge har vært tydelige på at Norge bør ta et ansvar for Moria-flyktningene som en del av et felleseuropeisk ansvar.

Spent forhold til lokalbefolkningen

Forholdet mellom migrantene og lokalbefolkningen har lenge vært spent på den greske øya, og situasjonen skal ha forverret seg etter at det ble påvist koronasmitte i leiren i forrige uke.

Hundrevis av migranter forsøkte å gå til havnebyen Mytilene, men ble stanset av politibiler, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Organisasjonen Stand by Me Lesvos sier de har fått opplysninger om lokale innbyggere som hindret migranter som prøvde å ta seg gjennom en landsby. Eline Tveit Holen sier høyreekstremister skal ha sperret veier for beboerne fra leiren.

Nadine Aabø Mellem, som jobber som humanitærarbeider i Moria-leiren, bekrefter at politiet har blokkert veier for asylsøkerne fra leiren.

– Familier med små barn på armen sitter nedover langs veien. Vi venter på å bli evakuert, mens politiet står med skjold og blokkerer veien ned mot vannet og nærliggende landsbyer, skriver hun i en tekstmelding til VG.

Koronakarantene

Brannmannskaper kjemper også mot to andre branner vest på Lesvos, øya som var det travleste krysningspunktet for folk som flyktet vestover fra Syria og Irak gjennom Tyrkia i 2015 og 2016.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, og det ble iverksatt omfattende testing og smittesporing.

Den overfylte leiren som huser nær 13 000 mennesker, ble satt i karantene frem til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

Leiren ble i utgangspunktet bygget for færre enn 2.800 mennesker. Den er gjentatte ganger blitt kritisert for kummerlige forhold og dårlige sanitære forhold.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.