fbpx Senterpartiet vil ha omkamp om helseverneplikt Hopp til hovedinnhold

Senterpartiet vil ha omkamp om helseverneplikt

Kjersti Toppe i dressjakke i halvfigur inne på Stortinget

Koronakrisen har vist hvor sårbart helsevesenet er, mener Senterpartiet. Nå vil partiet ha omkamp om helseverneplikt for ungdom.

– Jeg ønsker en ny form for verneplikt, en samfunnstjeneste i helsesektoren. Jeg mener vi ikke har råd til å la være, sier Sps stortingsrepresentant Kjersti Toppe til NRK.

I 2011 foreslo et utvalg en form for vernepliktsordning i eldreomsorgen, som et ledd i å møte fremtidens omsorgsutfordringer. Toppe tok saken til Stortinget i 2013, men ble nedstemt.

Flere utfordringer

Nå tar hun debatten opp igjen og peker på flere utfordringer i helsesektoren, som mangel på arbeidskraft, rekruttering og ressurser ved fremtidige pandemier og helsekriser.

– Det viktige er at vi kan ha opplæring av egen befolkning som kan tre inn når det er nødvendig, sier Toppe.

Frps arbeids- og sosialpolitiske talsperson Erlend Wiborg er skeptisk til forslaget.

– Helsevesenet bør bestå av folk som er utdannet til det, ikke tilfeldige folk fra gaten, sier han til NTB.

– Anstendig lønn

– Vi bør heller betale folk en anstendig lønn sånn at de faktisk har lyst til å jobbe i helsesektoren. Lønnen bør økes hvis det er for få som ønsker å jobbe der, sier han.

Heller ikke Høyres Sveinung Stensland er særlig entusiastisk.

– Det viktigste vi kan gjøre dersom vi trenger mer helsepersonell, er å utdanne flere og sørge for at de ønsker å arbeide innenfor helsesektoren, sier han til NRK.

SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson mener man heller bør prioritere å gi hele, faste stillinger til vikarer og deltidsansatte i helsevesenet.

NSF: – Må være satt i system

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, uttaler til NRK at de den siste tiden har bedt om flere frivillige til helsesektoren.

– Og det er klart, hadde de hatt en sånn type tjeneste, så hadde de vært noenlunde opplært på de enkle, basale arbeidsoppgavene innenfor helsetjenestene, sier hun til NRK. 

Larsen legger til at en ordning med helseverneplikt må være satt i system, og at det ikke må bli slik at sykepleiere og helsefagarbeidere må veilede ufaglærte på toppen av de vanlige arbeidsoppgavene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse