fbpx Mann døde etter at han fikk for høy dose med cellegift Hopp til hovedinnhold

Mann døde etter at han fikk for høy dose med cellegift

Haukeland
STORE SKADER: Mannen skal ha fått store skader på indre organer som følge av for høy dose med cellegift. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

En mann i midten av 50-årene døde mandag på Haukeland universitetssjukehus etter å ha fått for høy dose med cellegift, ifølge sykehuset.

Dosen mannen fikk, var ti ganger høyere enn den han skulle hatt, skriver Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

Selv om feilen ble oppdaget før han fikk hele dosen, var skadene så alvorlige at livet ikke sto til å redde.

Fredag omtalte Bergens Tidende [for abonnenter] hendelsen, og mange medier videreformidlet saken.

Til Bergens Tidende fortalte mannens søster at de før hendelsen hadde fått vite at mannen trolig ville bli frisk etter behandlingen. Hendelsen førte til store skader på indre organer, hadde hun fått opplyst.

– Beklager på det sterkeste

– Dette er en tragisk hendelse for pasient og pårørende som vi beklager på det sterkeste. Våre tanker og medfølelse går til pasientens nærmeste, sier fungerende direktør Terje Nordberg på kreftavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus.

Meldt til Helsetilsynet

Saken er meldt til Helsetilsynet og politiet. I tillegg er det satt i gang en intern granskning, og det er satt i verk konkrete tiltak for å forhindre at det skjer igjen. Nordberg vil imidlertid ikke si hva de konkrete tiltakene er.

– Det er en konkret rutine som er innført, som vi mener er veldig effektiv for å hindre at noe slikt kan skje på nytt, sier han til BT.

Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken ytterligere så lenge det er en tilsynssak.

– Hele avdelingen bærer preg av at en pasient har blitt påført lidelser og avgått med døden som følge av en feil, sier Nordberg til Bergensavisen [for abonnenter].

Han understreker at ansatte blir fulgt opp og ivaretatt, og at det ikke får noen direkte konsekvenser for dem.

Kan være svikt i flere ledd

Foretakstillitsvalgt Geir Arne Sunde for Overlegeforeningen i Helse Bergen sier at de i dag har et grovt bilde av hva som har skjedd.

– Mitt inntrykk er at det kan ha vært svikt i flere ledd. Det er en forferdelig tragisk hendelse, og vi tenker på de pårørende, sier Sunde til BT.

Sunde vil heller ikke uttale seg ytterligere så lenge det er en tilsynssak.

Dette er det andre dødsfallet på tre år på Haukeland som følge av feilbehandling med cellegift. I 2017 døde en seks år gammel gutt etter å ha fått injisert cellegiften feil sted.

BT: Kreftsyk pasient livstruende skadd etter feilbehandling på Haukeland

Haukeland universitetssykehus, Bergen
ALVORLIG FEIL: Pasienten i 50-årene har fått stor skade på indre organer, ifølge hans søster. Foto: Helse Bergen

En mann i 50-årene er livstruende skadd etter at han fikk ti ganger høyere dose enn beregnet under en cellegiftbehandling ved Haukeland sykehus.

– Vi har fått vite at det er stor skade på indre organer, og at skadene er livstruende. Han kan dø når som helst. Haukeland har kontaktet Rikshospitalet for å få hjelp til å håndtere situasjonen, sier pasientens søster til Bergens Tidende.

Fikk vite at han skulle bli frisk

– Det er grusomt. Det var ikke dette som skulle skje da han fikk diagnosen, og fikk beskjed om at han skulle bli frisk igjen, sier søsteren.

Som følge av behandlingen er mannen nå flyttet over på intensivavdelingen ved sykehuset.

Bekrefter hendelse på avdelingene

Olav Mella, direktør på Kreftavdelingen på Haukeland, bekrefter at det har skjedd en alvorlig hendelse på avdelingen.

– Vi har beklaget overfor pasient og pårørende, som vi følger tett opp og ivaretar på best mulig måte, sier Mella.

Mella sier de har kontaktet Helsetilsynet og har satt i gang konkrete tiltak for å hindre at noe liknende skjer igjen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.