fbpx Kristiansund kommune dropper kritisert koronaturnus Hopp til hovedinnhold

Kristiansund kommune dropper kritisert koronaturnus

bildet viser Ståle Evald Ræstad

Kristiansund kommune slutter med den kritiserte koronaturnusen fra 25. mai. Rådmannen sier at kommunen ikke har snudd i saken, men NSFs fylkesleder mener mediepresset fikk kommunen til å gjøre nettopp det.

Kristiansund kommune har innført en beredskapsturnus der de ansatte i hjemmetjenesten må gå åtte timers vakter sju dager på rad med påfølgende beredskapsvakt resten av dagen. Det betyr at de jobber annenhver helg.

Sterkt kritisert

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) fylkesleder Ståle Evald Ræstad var ikke nådig i kritikken av kommunen, og i Sykepleien kalte han det en kynisk bruk av koronaturnus siden kommunen ikke hadde en eneste koronapasient. Lokalavisa Tidens Krav og NRK omtalte også saken.

15. mai bestemte Kristiansund kommune seg for å gå tilbake til normal turnus fra 25. mai. På NRKs nettsider og i lokalavisen Tidens Krav blir det beskrevet som at kommunen snur.

– Ingen har snudd

I en kommentar på nettsiden til Tidens Krav skriver rådmann Arne Ingebrigtsen at artikkelen er overdramatisert og misvisende.

– Ingen har snudd. Kriseledelsen valgte i dag, fredag kl. 15.30, å avslutte/endre en del ordninger som ble etablert under opptrappingen av pandemien. Informasjon om dette vil redegjøres for til virksomheten på mandag. Grunnet den lokale smittesituasjonen vurderes det å gå ut av beredskap neste uke, legge ansvaret for disposisjon av personell tilbake til linjeorganisasjonen og gjenopprette tilnærmet normal drift i flere enheter. Tusen takk til dere som har testet ut forskjellige arbeidstidsordninger vi kan benytte om vi møter større utfordringer i nye faser av pandemien, skriver han.

Tror turnusen hadde fortsatt uten kritikk

Ståle Evald Ræstad, NSFs fylkesleder i Møre og Romsdal, ler litt i telefonen når Sykepleien ringer.

– Selvsagt har kommunen snudd på grunn av kritikken i mediene. Uten alle medieoppslagene tror jeg denne turnusen hadde gått gjennom sommerferien, sier han.

Ræstad synes det er helt fantastisk at kommunen går bort fra det han kaller en helsefarlig koronaturnus.

– Kommunen har tydeligvis blitt klar over at de er i mindretall med å eksperimentere med folks helse på denne måten, sier han.

Etterlyser arbeidsmiljøundersøkelse og vernetjenesten

Fylkeslederen legger til at han vil berømme kommunen for at den i disse dager jobber med en ny lønnspolitikk for å rekruttere sykepleiere. Per i dag mangler hjemmetjenesten ti sykepleiere, som kommunen nå forsøker å rekruttere.

– Det er viktig at kommunen vil rekruttere og beholde sykepleiere. Jeg håper også at de vil gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse, og at vernetjenesten setter seg inn i problematikken rundt denne krevende arbeidsbelastningen, sier Ræstad.

Han venter i spenning på hva som kommer ut av fylkesmannens involvering etter at sykepleierne i hjemmetjenesten varslet om uforsvarlig stor arbeidsbelastning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse