Tilbud om terapi over internett sprer seg i Norge
Behandling for angst og depresjon via internett kalles e-mestring i Norge, og Bergen var først ute i 2013. Nå sprer tilbudet seg i Norge.
Siden 2013 har mellom 1600 og 1700 pasienter hittil fått hjelp gjennom tilbudet eMeistring ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, ifølge Aftenposten. Der tilbyr de tre forskjellige program: Behandling av depresjon, panikkangst og sosial angst. Det passer for noen, men ikke for alle, opplyser sykehuset.
Usikre på hvorfor det virker
NRK omtalte i fjor en rapport fra Sintef som viser at behandling foran skjerm kan ha like god effekt som behandling ansikt til ansikt. Seniorforsker Kari Sand ved Sintef Digital, avdeling Helse i Trondheim, sier til Aftenposten at hun ble litt overrasket over resultatet, og at de ikke er sikre på hvorfor e-mestring fungerer.
– Folk som ikke tør oppsøke hjelp, vil kanskje få hjelp. Det er en ressursbesparende metode. Flere vil få tilgang til spesialisthjelp. Kanskje betyr distansen mellom pasient og behandler noe, at det er lettere for noen å åpne seg via en skjerm, sier hun.
Griper mindre inn i hverdagen
Helse Bergen, Nidaros DPS og Sykehuset i Vestfold er noen av dem som nå har terapibehandling på nett i Norge. I Vestfold har rundt 560 pasienter benyttet behandling på nett siden 2018. Der framheves det som en fordel ved nettbasert behandling at det griper mindre inn i pasientens hverdag, fordi man slipper å reise langt til behandling og kan gå til behandling når det passer pasienten.
Les også : Flest negative høringssvar om forslaget til ny e-helselov
0 Kommentarer