fbpx Sykepleier ved FHI: – Mange mener mye om influensavaksinen Hopp til hovedinnhold
Min jobb

Sykepleier ved FHI: – Mange mener mye om influensavaksinen

Sykepleier og rådgiver ved Folkehelseinstituttet, Brigitte Klüwer, sier det er utfordrende å drive informasjonsarbeid om vaksiner.

Birgitte Klüwer (38) er sykepleier og har siden 2013 jobbet med influensa i Folkehelseinstituttet (FHI). Arbeidsoppgavene hennes varierer stadig, men de følger en overordnet årssyklus som skyldes at influensa kommer i epidemier.

Les også:Vinterens utbrudd av influensa er igang

– Det er utfordrende å drive informasjonsarbeid om vaksiner, fordi dette er noe alle har et forhold til. Mange mener mye om influensavaksinen og andre vaksiner. Men det er ikke alltid at den tilgjengelige informasjonen, særlig i sosiale medier, speiler den faktiske kunnskapen på feltet, sier Klüwer til Sykepleien.

I all hovedsak jobber hun foran datamaskinen i en klassisk kontorjobb med e-post, møter, lesing og skriving. Men av og til holder hun foredrag.

– Jeg liker godt å formidle og setter pris på spørsmål fra salen og kontakten med dem som jobber med smittevern rundt om i landet, sier Klüwer.

Sesongbaserte arbeidsoppgaver 

Arbeidsdagene til Klüwer varierer altså med sesongen:

– På senvinteren og våren oppsummerer vi influensasesongen som har vært og planlegger neste års sesong. Fra september er det oppkjøring for informasjonsarbeid om influensavaksine og influensa, og fra oktober kjøres vaksinekampanjen i gang, gjerne i kontakt med medier og andre som jobber med influensa i Norge.

I tillegg til arbeid med informasjon, kampanjemateriell og annet som har med influensasesongen å gjøre, er en viktig del av jobben til Klüwer å holde seg selv og andre i teamet oppdatert på hva som publiseres av forskning om influensavaksinen.

– Det utgis et svært høyt antall artikler på dette feltet hvert år, og det er en stor jobb å lese dem og sortere og vurdere våre anbefalinger i lys av nye studier og nye blikk på gamle sannheter, sier sykepleieren.

Overvåker dekningen 

– Når man jobber med vaksiner er det viktig å følge med på hvem og hvor mange som tar vaksinen, særlig fordi vi har som oppgave å øke dekningen blant dem som har behov for beskyttelse, og blant dem som pleier dem som er utsatt for alvorlig influensasykdom.

I den forbindelse sammenstiller FHI data fra vaksinedistribusjonen og vaksineregisteret SYSVAK. I tillegg kjører SSB årlige undersøkelser på FHIs vegne for å overvåke dekningen.

– Disse dataene skal etter planen publiseres i nær fremtid, og det ser vi frem til. Det er gøy å ha vært med på en dobling i antallet distribuerte influensadoser de siste årene, og det er også moro å oppleve at diskusjonen rundt influensavaksine er blitt mer opplyst og mer positiv de senere år, sier Klüwer.

Klüwer kom inn i influensafeltet etter at hun tok videreutdanning i Tromsø. Hun har en master i folkehelsevitenskap som hun forteller at hun har hatt stort utbytte av i sin jobb i FHI. 

– Både når det gjelder metode og kunnskapshåndtering, og jeg elsker det.

Hun trives i det store og hele svært godt i jobben sin.

– Det har selvsagt ikke bare med arbeidsoppgavene å gjøre, men at jeg er velsignet med fantastiske kolleger, både på det faglige og det personlige plan.

FHI gjør forskningen mer tilgjengelig 

Noe FHI har gjort de siste årene, er å skrive ut et kunnskapsgrunnlag for ulike spørsmål knyttet til influensavaksinen, slik at forskningen blir mer tilgjengelig for alle.

– Vi svarer også på faglige spørsmål fra helsemyndighetene, kommuneleger og smittevernsansvarlige der ute, sier Klüwer.

Videre forteller hun at det er et stort behov for informasjon om beredskap når man jobber med et virus med pandemisk potensial, som influensa er.

 Tverrfaglig engasjement 

– Det blir aldri kjedelig å jobbe med influensa. Det er ikke lett å spå hva som kommer, så man må forberede seg etter beste evne, sier Klüwer.

FHI har ifølge henne et stort tverrfaglig engasjement rundt influensa, som gir nye perspektiver og læringsmuligheter. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse