fbpx Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter Hopp til hovedinnhold

Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter

Bent Høie
KLOKKA 11.00: Det blir ingen ny eldre- og folkeminister. Bent Høie overtar oppgavene og fortsetter som helseminister. Foto: Kari Anne Dolonen

Fremskrittspartiets sorti fra regjeringen kan gi mulighet til å redusere antallet statsråder, ifølge Bent Høie.

Høyre og statsminister Erna Solberg har hele veien vært opptatt av å holde antallet ministre nede på et fornuftig nivå, fastholder helseministeren, som er 2. nestleder i Høyre.

Har ikke konkludert

– Når en blir ett parti mindre i regjering, gir det mulighet for å gjøre noen reduksjoner. Men det er totalbildet som vil avgjøre, sa Høie på NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.

– Alle ser at jo flere partier det har vært i regjering, desto flere politikere har det vært i regjering. Nå blir vi færre, og det er en mulighet, men vi har ikke konkludert, sa han.

Ifølge Høie er det for tidlig å si om fordelingen av statsrådsposter blir avklart allerede denne uka.

Partilederne møtes i dag

Ifølge Aftenposten møtes statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på Statsministerens kontor (SMK) tirsdag. Ifølge Aftenposten skal de diskutere hvordan statsrådspostene skal fordeles mellom de tre gjenværende regjeringspartiene. Aftenposten kilder hevder at regjeringen ønsker å få dette på plass så raskt som mulig.

Her er oversikt over de sju statsrådene Frp har hatt i regjering:

  • Finansminister Siv Jensen,
  • olje- og energiminister Sylvi Listhaug,
  • samferdselsminister Jon Georg Dale,
  • eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes,
  • fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik,
  • samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og
  • justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr.

Hvem tar over etter eldreminister Terje Søviknes?

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes
STATSRÅDSSKIFTE: Ut med Søviknes, men hvem kommer inn? Foto: NTB Scanpix, Terje Bendiksby

I dag, 20. januar, ble det klart at Frp går ut av regjeringen. Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes er en av dem som skal ut, men hvem skal inn?

Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes er en av de sju statsrådene som skal erstattes. Mange sykepleiere er sikkert spente på hvem som skal overta. Erna Solberg ønsket imidlertid ikke å gi pressen svar på når det blir klart hvem som skal erstatte Frp-statsrådene.

– Rettferdig fordeling

– Det kommer når det kommer. Nå skal vi snakke med de andre partiene og bli enige om en rettferdig fordeling, sa Solberg.

Vanligvis utnevnes nye ministre i statsråd, som foregår på Slottet på fredager klokka 11. I noen tilfeller kan det kalles inn til ekstraordinært statsråd.

Hett tema

Hvordan regjeringen kommer til å offentliggjøre hvem som blir nye statsråder, er etter dagens pressekonferanse usikkert. 

Statsviter Johannes Bergh sier til NTB at fordelingen kan bli et hett tema framover.

– Jeg vil tro at Høyre vil få en enda mer dominerende posisjon. Solberg vil nok sikre at Høyre har flertall i regjeringen. Det er jo en regjering som må samarbeide med Frp i Stortinget, påpeker Bergh.