fbpx Utveksling: Sykepleierstudent fra California til Bergen Hopp til hovedinnhold

Utveksling: Sykepleierstudent fra California til Bergen

BRYGGEN: Julianna Rosik forteller at den norske kulturen har lært henne masse og utvidet kulturforståelsen hennes.  (Foto: Privat)

Julianna Rosik (21) fra California er på utveksling i Bergen. Her er hun i praksis i hjemmesykepleien og på sykehjem.

– Det å være i Norge og se hvordan sykepleierne arbeider her, har lært meg veldig mye, forteller Rosik til Sykepleien. 

Sykepleierstudenten går det fjerde året på Azusa Pacific University i California og tar det sjuende semesteret i Norge. 

– Det er gøy å bli kjent med andre sykepleierstudenter, og sykepleierne og helsepersonellet på praksisplassen, skriver hun i en e-post. 

Første gang i hjemmesykepleien 

For Rosik har en av de største forskjellene vært knyttet til pasientrelasjoner. 

– Norske sykepleiere bruker mer tid på forholdet sitt til pasientene. Sykepleiere i USA ønsker å bli kjent med pasientene sine, men det er sjelden det faktisk skjer, skriver Rosik. 

I USA har sykepleierne som regel en lang liste med oppgaver de må fullføre innen en viss tid, forteller Rosik. Dermed rekker de ikke å skape samme type relasjon til pasientene som hun har sett så langt i Norge. 

En annen stor forskjell er bruken av hjemmesykepleien. I USA er ikke hjemmesykepleien en stor del av utdanningsløpet i sykepleierstudiet. Det er heller ikke et tilbud mange benytter, forteller Rosik. 

– Familiene foretrekker som regel at familiemedlemmene bor på sykehjem, slik at de kan bli tatt vare på døgnet rundt. Det gjør også at familiemedlemmet får tatt hånd om de sosiale behovene de har. 

PÅ TUR SAMMEN: Julianna er på utveksling i Bergen med seks andre utvekslingsstudenter fra California. Foto: Privat

Bruker kroppsspråk for å kommunisere 

Den største utfordringen har vært språket, skriver Rosik.

– Store deler av arbeidsdagen går ut på å kommunisere med pasienter. Når jeg ikke kan kommunisere, føles det som om jeg ikke får gitt den helhetlige omsorgen som trengs.

Selv om mange av pasientene kan engelsk, er det en del som ikke kan språket, opplyser Rosik. Videre forteller hun at språkbarrieren har lært henne viktigheten av å lese kroppsspråk. 

– Jeg må være enda mer oppmerksom på ansiktsuttrykk, lyder og bevegelser. Som regel er dette den eneste tilbakemeldingen jeg får fra pasienter som ikke kan språket, skriver hun.

– Hva har vært det beste med å komme til Norge? 

– Det har vært å oppleve den lokale kulturen og bli kjent med dem som bor her. Det var også derfor jeg bestemte meg for å dra til Norge. Jeg ville oppleve forskjellene og utvide verdenssynet mitt.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.