fbpx Studentutveksling i Israel: Tro, språk og sosiale normer er de største utfordringene Hopp til hovedinnhold

Studentutveksling i Israel: Tro, språk og sosiale normer er de største utfordringene

Marthe Ulriksen (24) går tredje året ved VID vitenskapelige høgskole i Bergen. Dette semesteret er hun på utveksling i Israel. 

– Blandingen av kultur og religion er synlig i Israel. Jeg synes det er spennende å se dette i et sykepleieperspektiv, sier Ulriksen i en videosamtale med Sykepleien.

Akkurat nå er hun og fire andre norske sykepleierstudenter i praksis i Community, noe som tilsvarer et legekontor. Der får de være med på å ta blodprøver, sette injeksjoner og dra på hjemmebesøk. 

– I dag har vi vært på mange hjemmebesøk. Pasientene var for det meste russiske pasienter. De russiske som er i Israel, kan ikke så mye hebraisk, men veilederen vår er russisk og kunne snakke med dem. Kulturen i israel er kompleks, både språkmessig og kulturell, sier Ulriksen. 

Språkbarrieren hindrer studentene i å være selvstendige 

Den største utfordringen er språket, forteller Ulriksen. På legekontoret er det fire forskjellige språk man må forholde seg til. Veilederen må oversette om pasienten ikke kan engelsk. 

– Vi mister mye av selvstendigheten. Vi kan ikke lese pasientjournalen, fordi den er på hebraisk. Dermed kan vi ikke innhente de nødvendige helseopplysningene for å gi tilstrekkelig helsehjelp. Vi er veldig avhengige av veilederne våre for å kunne oversette, finne frem relevant pasienthistorie og ha generell pasientkontakt, sier hun. 

Forvirrende normer 

Den sammensatte kulturen gjør at hun har hatt problemer med å forstå de sosiale normene. Religionene og kulturen er mangfoldig, forklarer Ulriksen.

Hun har opplevd at pasientene på kontoret kan være uhøflige og frekke, og at de tenker først og fremst på seg selv og sine behov, heller enn andres.

– Pasientene raser inn døren mens man sitter med andre pasienter. Det hender at de forbanner sykepleierne om de ikke får hjelp med en gang. Det er en litt egosentrisk kultur, sier hun og legger til: 

– I Norge er dette helt omvendt, pasientene sitter i fred og ro uten innvendinger og venter på tur på legekontoret. I Israel er det ingen køkultur.

Møter på sine egne fordommer 

Utvekslingsstudentene har også fått oppleve hvordan religion preger sykepleierhverdagen. De har blant annet vært på foredrag om lovene tilknyttet helseforetak i Israel. 

Dette synes Ulriksen er utfordrende med tanke på holdningene hun har med seg hjemmefra. Hun har blant annet opplevd hvordan religion påvirker måten hun blir møtt på av pasientene. 

Blant sykepleierne og legene er det derimot andre holdninger, forteller Ulriksen. 

– Ifølge min erfaring er sykepleierne i Norge ofte litt redde for å ta kontakt med legene, og vil ikke mase. Her er det helt omvendt. Legene er avhengige av sykepleierne. De skjønner at det er sykepleierne som gjør arbeidet, sier hun. 

Blir flinkere på å møte kulturforskjeller 

– Er det noe andre store forskjeller fra Norge? 

– Hygiene! Da vi var på sykehuset i Jerusalem, så vi veldig mange jødiske kvinner som gikk med skjørt over uniformen. I tillegg går de ofte med ringer, neglelakk og lange øredobber. Da jeg gikk i førsteklasse, fikk vi høre at det er nulltoleranse for bruk av ringer i sykepleien. Man vil jo ikke ta med ringen hjem etterpå og krydre maten med stafylokokker.

– Hva har du lært? 

–  Jeg vil ha en større fordel når det kommer til kulturell forståelse i pasientsituasjoner. Særlig siden Norge blir mer og mer flerkulturelt. Jeg har også fått en annen oppfatning av mennesker og pasienters mellommenneskelige og åndelige behov. Tidligere i praksisperioder har jeg ikke tenkt mye på dette, men jeg innser hvor viktig religion er for individet, og hvordan den påvirker dagliglivet. Jeg har derfor erfart og lært at dette ikke må bli tatt for gitt. Man må heller gå i møte med pasientens behov på dette området, sier Ulriksen. 

– Hvorfor bør sykepleierstudenter dra på utveksling? 

–  Man blir selvstendig, og vokser både faglig og personlig. Det å være selvstendig er en stor del av sykepleierfaget. Det er derfor viktig med en slik erfaring slik at man kan mestre hverdagen som sykepleier, som innebærer mye ansvar og selvstendighet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse