Stort listeria-utbrudd i Spania

Illustrasjonen viser et forstørrelsesglass over en tallerken, og det ses mikrober.
SMITTE I MATEN: Listeria kan formere seg i mat ved kjøleskapstemperatur.

En eldre kvinne er død og over 100 personer er syke etter å ha blitt smittet av listeriabakterier i Spania.

Smittekilden mistenkes å være svinekjøtt fra en matprodusent i Sevilla, opplyser fungerende helseminister Maria Luisa Carcedo tirsdag.

Andalucia, Madrid og Tenerife

– Vi følger situasjonen nøye og har gitt orde om at alle produkter fra denne fabrikken trekkes tilbake fra butikkhyllene, sier hun til spansk radio.

Listeriautbruddet har hovedsakelig rammet Andalucía-regionen sørvest i landet, der 114 mennesker har fått påvist smitte. Men det er også påvist smittetilfeller i hovedstaden Madrid og på kanariøya Tenerife.

53 mennesker er innlagt på sykehus, hvorav 18 er gravide.

Gravide og de med svekket helse

Listeria er sjelden alvorlig for de aller fleste mennesker. Men bakterien kan være farlig for eldre, gravide, og folk som allerede har svekket helse på grunn av sykdommer som diabetes eller kreft

Les også:

41 år med nasjonalt registrert smitte

– De kan nok føle seg ensomme

Bildet viser Siri Berg Flesvig i gul smittedrakt og med munnbind.
UTSTYRET KAN BLI BARRIERE: Siri Berg Flesvig sier det kan være vanskelig å tolke ansiktsuttrykket når hun har på munnbind. Hun er fagutviklingssykepleier, men jobber i avdelingen hver tredje helg.

Isolerte pasienter er en del av hverdagen for Siri Berg Flesvig på infeksjonsmedisinsk sengepost på Ahus.

Jeg leste en litteraturstudie som viste at isolerte pasienter blir ivaretatt i mindre grad enn andre. Jeg har tenkt på det før, at det kan bli litt mangel på kontakt med isolerte pasienter, men å se det svart på hvitt var tankevekkende. Jeg føler likevel ikke at isoleringen har gått ut over hvordan jeg ivaretar mine pasienter, men det er viktig å være bevisst på at det er en risiko for det.

Klarer ikke å se forskjell

Pasientene på isolat er isolert fysisk ved at de ikke får gå ut av rommet. Men jeg opplever også at utstyret jeg har på meg, skaper en barriere mellom meg og dem. Særlig munnbind. «Jeg klarer ikke å se forskjell på dere», kan pasienter si. Og det forstår jeg. De ser ikke munnen min, og noen ganger kan det være vanskelig å se på øynene mine om jeg smiler eller er alvorlig. Munnbindet demper også lyden av stemme. Flere har påpekt at de har vanskelig for å høre hva jeg sier.

Krever mer

Når jeg får isolerte pasienter, tenker jeg jo at de krever litt mer tid og ressurser. Å kle på og av smittevernutstyr hver gang jeg skal gjøre noe med dem, tar tid. Det er også mer arbeid med å håndtere søppel, tallerkener