fbpx 1200 huller i turnus for intensivavdelingen i Tromsø Hopp til hovedinnhold

UNN-ledelsen: 1200 huller i turnus for intensiv­avdelingen i Tromsø

Universitetssykehuset i Tromsø
MYE LEDIG: Mange ubesatte stillinger og høyt sykefravær er to av forklaringene på hvorfor det er så mange huller i sommerturnusen ved medisinsk intensiv på UNN Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen, Jan Fredrik Frantzen, UNN.

Situasjonen følges fra dag til dag, sier UNN-ledelsen.

1200 huller i turnus og litt over 100 kritiske vakter er status for de resterende sommerukene ved intensivmedisinsk avdeling ved UNN Tromsø.

Ledelsen følger situasjonen fra dag til dag og jobber med å kontrollere og forbedre situasjonen, opplyser Eva-Hanne Hansen, avdelingsleder for operasjons- og intensivklinikken ved UNN. 

– Formidabel innsats

Kritiske vakter er de ledige vaktene hvor det er behov for kompetanse som er nødvendig for å kunne ta imot pasienter på høyeste behandlingsnivå i Helse Nord, sier Hansen.

– Hva som er en kritisk vakt defineres og godkjennes av avdelingsleder og klinikksjef ut fra strenge kriterier, ifølge Hansen.

I uke 26 var det 1409 huller i turnus og 172 kritiske vakter ved avdelingen.

– Gjennom formidabel innsats fra alle ansatte er hullene i turnus betydelig redusert, sier hun.

Innleie og avtale om utvidet arbeidstid

Men fremdeles beskrives situasjonen som kritisk:

– Intensivmedisinsk avdeling ved UNN Tromsø har fortsatt mange hull i turnus i perioden frem til uke 34. Situasjonen er svært kritisk, ifølge Eva-Hanne Hansen.

– Det er iverksatt flere tiltak for å løse utfordringen. Blant annet avtalen med NSF om utvidet arbeidstid i forbindelse med sommerferieavvikling. Videre brukes innleie av sykepleiere fra byrå og frivillig utsettelse av ferie mot kompensasjon, sier hun og peker på at det har vært økt bruk av sommeravtalen om utvidet arbeidstid.

– Krevende

– Det som er spesielt er mange ubesatte stillinger, høyt sykefravær og at denne avdelingen har regionfunksjon. Det innebærer at de sykeste pasientene fra hele Nord-Norge kommer hit.
Denne situasjonen er særdeles krevende under ferieavviklingen i uke 26 til 34. Situasjonen er kritisk både med tanke på kompetanse og kapasitet i sommer, sier Hansen. 

Konsekvensen av å ikke ha kompetente sykepleiere i Tromsø, er at hele Nord-Norge blir berørt av for liten kapasitet ved landsdelens eneste region- og universitetssykehus, sier hun.

– De aller sykeste får hjelp, men de som kan vente, må muligens vente i sommerukene, sier Hansen.

Ikke flere avviksmeldinger

–  Har dere fått flere avviksmeldinger enn normalt på intensivavdelingen i Tromsø til nå i sommer?

– Nei, det er ikke flere enn normalt, opplyser Hansen.

– Er det andre avdelinger hvor det er like kritisk i sommer?

– Nei. Det er spesielt intensivsykepleiere som er en knapp ressurs i sommer, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.