fbpx NSF vil ha evaluering av samhandlingsreformen Hopp til hovedinnhold

NSF vil ha evaluering av samhandlingsreformen

Solveig Kopperstad BratsethSolveig

Norsk Sykepleierforbund, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet var i en åpen høring torsdag enige om at samhandlingsreformen bør evalueres.

– Samhandlingsreformen har vært en forvaltnings- og pasientflyttereform. Økonomi og jus har vært i fokus. Man har helt systematisk sett bort fra kompetansen og menneskene som skal gi befolkningen helse- og omsorgstjenester. Det mener vi har vært en stor tabbe.

Det sa Solveig K. Bratseth, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, til en samlet helse- og omsorgskomité torsdag.

Komiteen hadde da en åpen høring om nødvendigheten av en gjennomgang av  samhandlingsreformen. Flere organisasjoner fikk kort anledning til å legge frem sitt syn.

– Mer fragmentert, ikke mindre

Bakgrunnen er at stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Liv Signe Navarsete (begge Senterpartiet) i et representantforslag har bedt regjeringen evaluere samhandlingsreformen og fremme sak til Stortinget om nødvendige tiltak for at samhandlingsreformens intensjoner kan nås.

– Vi støtter forslaget, for vi trenger en grundig evaluering av samhandlingsreformen. Tjenestene har blitt mer fragmentert, ikke mindre, sa Bratseth og etterlyste en overordnet plan for å bygge opp kompetansen i kommunene. 

Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO) og Rådet for psykisk helse deltok også i den åpne høringen. Alle tre støttet en gjennomgang av samhandlingsreformen.

– Pasienter og pårørende forteller om fragmenterte tjenester. Det er langt igjen til vi kan tilby helhetlige tjenester, sa Rita Cecilie Skinstad-Bermingrud fra FO, og etterlyste blant annet flere sosionomer i sykehusene.

– Helsetjenesten sliter

I representantforslaget fra Kjersti Toppe og Liv Signe Navarsete skriver de at samhandlingsreformens intensjoner var gode og reformen nødvendig.

– Men seks år etter reformens innføring sliter norsk helsetjeneste etter forslagsstillernes vurdering fortsatt med de samme hovedutfordringene. Mye tyder på at samhandlingsreformen ikke er fulgt opp og dermed ikke bidrar til en styrket kommunehelsetjeneste og mer helhetlige pasientforløp, slik formålet var, skriver de.

Forslaget skal etter planen opp i helse- og omsorgskomiteen 12. mars.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse