fbpx – Man har helt systematisk sett bort fra kompetansen og menneskene som skal gi befolkningen helse- og omsorgstjenester Hopp til hovedinnhold

NSF vil ha evaluering av samhandlingsreformen

Solveig Kopperstad BratsethSolveig
SEKS ÅR ETTER: Startskuddet for Samhandlingsreformen gikk 1. januar 2012. Solveig K. Bratseth i Norsk Sykepleierforbund mener virkemidlene i reformen har handlet mye om å kutte liggetid og å overføre oppgaver til kommunene. Foto: NSF

Norsk Sykepleierforbund, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet var i en åpen høring torsdag enige om at samhandlingsreformen bør evalueres.

– Samhandlingsreformen har vært en forvaltnings- og pasientflyttereform. Økonomi og jus har vært i fokus. Man har helt systematisk sett bort fra kompetansen og menneskene som skal gi befolkningen helse- og omsorgstjenester. Det mener vi har vært en stor tabbe.

Det sa Solveig K. Bratseth, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, til en samlet helse- og omsorgskomité torsdag.

Komiteen hadde da en åpen høring om nødvendigheten av en gjennomgang av  samhandlingsreformen. Flere organisasjoner fikk kort anledning til å legge frem sitt syn.

– Mer fragmentert, ikke mindre

Bakgrunnen er at stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Liv Signe Navarsete (begge Senterpartiet) i et representantforslag har bedt regjeringen evaluere samhandlingsreformen og fremme sak til Stortinget om nødvendige tiltak for at samhandlingsreformens intensjoner kan nås.

– Vi støtter forslaget, for vi trenger en grundig evaluering av samhandlingsreformen. Tjenestene har blitt mer fragmentert, ikke mindre, sa Bratseth og etterlyste en overordnet plan for å bygge opp kompetansen i kommunene. 

Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO) og Rådet for psykisk helse deltok også i den åpne høringen. Alle tre støttet en gjennomgang av samhandlingsreformen.

– Pasienter og pårørende forteller om fragmenterte tjenester. Det er langt igjen til vi kan tilby helhetlige tjenester, sa Rita Cecilie Skinstad-Bermingrud fra FO, og etterlyste blant annet flere sosionomer i sykehusene.

– Helsetjenesten sliter

I representantforslaget fra Kjersti Toppe og Liv Signe Navarsete skriver de at samhandlingsreformens intensjoner var gode og reformen nødvendig.

– Men seks år etter reformens innføring sliter norsk helsetjeneste etter forslagsstillernes vurdering fortsatt med de samme hovedutfordringene. Mye tyder på at samhandlingsreformen ikke er fulgt opp og dermed ikke bidrar til en styrket kommunehelsetjeneste og mer helhetlige pasientforløp, slik formålet var, skriver de.

Forslaget skal etter planen opp i helse- og omsorgskomiteen 12. mars.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.