fbpx Sykepleier om dagen – Muay Thai-fighter om kvelden Hopp til hovedinnhold

Sykepleier om dagen – Muay Thai-fighter om kvelden

– Det er forventet mye av oss i sykepleieryrket. Erfaringene fra kampsporten har virkelig hjulpet mye i jobben min, sier sykepleier Alice Marianne Gulbrandsen.

Etter at sykepleier Alice Marianne Gulbrandsen flyttet til Trondheim nyttårsaften 2017, åpnet dørene seg til en ny verden som kom til å prege mesteparten av fritiden hennes.

– Byen har et stort miljø innen kampsport, og jeg har alltid hatt en interesse for det. Men det var først når jeg flyttet hit og kom over en annonse på Facebook om nybegynnerkurs i Mixed martial arts (MMA) og Muay Thai, at jeg gikk inn for det, forteller Gulbrandsen til Sykepleien.

Saken ble først omtalt i Vesterålen Online.

Fakta
Kampsport

Mixed martial arts (MMA) er en fullkontakt-kampsport hvor kan bruke både slag- og gripeteknikker. Man bruke slag, spark, knær og albuer som teknikker stående, og på bakken kan man blant annet bruke kast og kvelninger. MMA utøvere kan ofte bytte teknikk underveis i en kamp utfra motstanderens svakheter og styrker.

Muay Thai er den nasjonale kampsporten i Thailand, og teknikker fra sporten brukes også i MMA. Det er en fullkontakt-kampsport hvor man bruker slag mot hode og kropp, albuer mot ansiktet, spark mot hodet, kropp og bein samt knær mot ribbein. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen.

Kilder: Wikipedia og Det Norske MMA Forbundet

Bredt mangfold på kampsport-trening

Gulbrandsen forteller at det er et bredt mangfold med folk fra ulike kulturer, aldre og bakgrunn som kommer på trening. Derfor var det en ypperlig mulighet for henne å komme i kontakt med nye folk og få seg et nettverk, siden hun var ny i byen.

– Det som er så unikt er at det er som en pose "Godt & Blandet" med mennesker på gymmen. Vi har alt fra leger og advokater, til bygningsarbeidere, bestemødre og studenter. Når vi er på trening, har ikke sosial status noen betydning, sier hun.

– Alle fordommer blir lagt til side. Det er ganske deilig, særlig i dagens samfunn. Når alt kommer til alt, er vi mennesker med den samme interessen for kampsport. Vi respekterer hverandre, vi heier på hverandre, og ønsker å gjøre hverandre til bedre utøvere, legger hun til.

Lærer å holde hodet kaldt

Gulbrandsen holder hovedsakelig på med Muay Thai som utfordrer henne både psykisk og fysisk. Hun mener at det er en klar sammenheng mellom kampsport og yrket som sykepleier: du er i direkte kontakt med mennesker i begge situasjoner og må lære deg å lese andre, ta avgjørelser og overveie risikoer kjapt.

– Du lærer å holde hodet kaldt når du er i en kamp og stressende situasjoner, og når jeg som sykepleier er under enormt press, så hjelper dette meg å handle rasjonelt. Det er forventet mye av oss i sykepleieryrket. Erfaringene fra kampsporten har virkelig hjulpet mye i jobben min, noe som er gull verdt, sier hun.

Gulbrandsen har blitt flinkere til å lese mennesker siden hun må lære seg å tolke kroppsspråket til motstanderen i en kampsituasjon.

– Man må spørre seg selv: Opplever de ubehag, smerte, redsel, angst, og gir de etter for presset? Det å kunne fange opp dette med et øyekast er en fordel både i kampsporten og på jobb som sykepleier, påpeker hun.

– Jeg får stadig kommentar på hvor rolig jeg klarer å forholde meg som sykepleier og at dette også smitter over på kollegaer. De føler seg tryggere og roligere med meg på jobb, og det er godt å høre, sier Gulbrandsen.

Trives som sykepleier

Gulbrandsen har vokst opp i en familie hvor flesteparten jobber innen helsesektoren. Moren hennes er også sykepleier.

– Jeg tror at drømmen til moren min om å bli sykepleier smittet litt over på meg, og vi endte opp med å ta sykepleierutdanningen samtidig. Hun tok utdannelsen sin på Universitetet i Nord, mens jeg flyttet til Fredrikstad og studerte ved Høgskolen i Østfold, forteller hun.

Selv om Gulbrandsen trives med Muay Thai, kommer hun aldri til å gi opp sykepleien til fordel for en karriere innen kampsport.

– Å jobbe som sykepleier er både spennende og utfordrende, men ikke minst givende. Jeg elsker å jobbe med mennesker og vet at jeg som sykepleier kan utgjøre en forskjell. Det er en følelse jeg ikke ville gitt opp for noe, sier hun.

Sykepleier på trening

– På trening har de fleste fått med seg at jeg er sykepleier siden jeg gjorde det ganske klart i begynnelsen at jeg kunne bistå hvis noen ble skadet, sier hun leende.

Gulbrandsen har et ønske om at de ansatte på treningen burde ha tilgang på førstehjelpsskrin, hjertestarter og ha grunnleggende kunnskap om førstehjelp.

– Jeg tror at noen føler seg trygge der når de vet at det er en sykepleier på huset. Jeg har behandlet både slagskader, nesebrudd og kuttskader. Flere har kommet til meg og fått fjernet sting. Jeg har definitivt brukt sykepleiererfaringen min på trening, sier Gulbrandsen.

– Det har blitt en del blåmerker og hjernerystelser

– Det hender at jeg blir skadet, men skadene skiller seg ikke så veldig fra skader jeg har fått i sammenheng med annen helt vanlig trening, påpeker hun.

– Det har blitt en del blåmerker og hjernerystelser. Når man er aktivt i en kamp øker risikoen for å pådra seg større skader på grunn av alt adrenalinet som bruser i kroppen, forklarer hun og legger til:

– Smerteterskelen blir brått mye høyere og kroppen yter mye mer. Men jeg har aldri skadet meg såpass mye at det har påvirket jobben min som sykepleier.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse