fbpx – Min utenlandske bakgrunn har vært en fordel Hopp til hovedinnhold
Norges mannlige helsesøstre (5/11): Naresh Kumar Chhura

– Min utenlandske bakgrunn har vært en fordel

Bildet viser helsesøster Naresh Kumar Chhura.

Helsesøster Naresh Kumar Chhura tror hans utenlandske bakgrunn er en fordel for jobben i en Oslo-bydel med høy innvandrerandel.

Hvordan er det å være mann i et yrke der nærmere 99,7 prosent av kollegene er kvinner?

Hva synes egentlig Norges mannlige helsesøstre om at de snart kan kalle seg helsesykepleier, og hva må til for å øke mannsandelen?

Det finnes i dag elleve mannlige helsesøstre her i landet. Her er én av dem.

Naresh Kumar Chhura (53)

 • Arbeidssted: Jobber på to barneskoler i Oslo, samt på helsestasjon for barn, helsestasjon for ungdom og litt for Blå Kors.
 • Helsesøster siden 2015

– Jeg tror min utenlandske bakgrunn har vært en fordel, siden jeg jobber i områder med høy innvandrertetthet. Jeg kan flere språk og har god kjennskap til ulike kulturer. Kanskje også har vi menn en annen måte å kommunisere på. Uansett kan jeg være veldig direkte med både barna, deres foresatte og skoleadministrasjonen. Jeg kan for eksempel forklare tydelig for foreldre som ikke kjenner det norske systemet og norsk kultur så godt, at om de ikke gjør slik og slik, vil dette skje. I noen tilfeller kan det bidra til at barnevernet ikke trenger å bli involvert.


– Hvorfor valgte du å bli helsesøster?

– Primært fordi jeg brenner for tidlig forebygging. Før jeg ble helsesøster, jobbet jeg innen rus og psykiatri og møtte mange barn og unge som sleit. Jeg tenkte at hvorfor ikke jobbe med dem helt fra begynnelsen – fra de er bitte små?

– Hva, om noe, betyr det for din yrkesutøvelse at du er mann?

– Jeg trodde først det kunne være problematisk å være mannlig helsesøster, men det tror jeg ikke lenger. Overalt har jeg blitt godt mottatt, men mitt inntrykk er ikke at gutter kommer lettere til meg fordi jeg er mann. Når gutta trenger hjelp, kommer de uansett hvem som sitter her.

– Hva mener du må til for å få flere menn til å velge dette yrket?

– Det er å gi god forståelse av hva yrket faktisk handler om. Mange sitter nok med gamle holdninger og forestillinger om hva en helsesøster faktisk gjør. At det nærmest er bare å gi vaksiner. Mitt inntrykk er at veldig mange ønsker seg flere menn til dette yrket. Selv gledet jeg meg veldig til å bli helsesøster, og fremdeles gleder jeg meg til å gå på jobb hver dag.

– Hva synes du om den nye yrkestittelen «helsesykepleier»?

– Jeg er veldig imot den. Selv om vi er utdannet sykepleiere, mener jeg ordet «syke» ikke hører med i noe som skal beskrive oss. Vi jobber ikke først og fremst med syke. Jeg mener vi i stedet kunne kalt oss helsebror og helsesøster. Selv presenterer jeg meg konsekvent som helsesøster, men barna kaller meg helsebror.

Fakta
Norges mannlige helsesøstre
 • Rundt 0,3 prosent av Norges drøyt 3000 helsesøstre er menn.
 • Til sammenlikning er mannsandelen blant medlemmer i Norsk Sykepleierforbund (NSF) 8,6 prosent.
 • I mai gikk styret i Landsgruppen for helsesøstre i NSF inn for at yrkestittelen skulle endres til det kjønnsnøytrale helsesykepleier.
 • Den nye tittelen forventes å tre formelt i kraft 1. januar 2019.
 • Etter det Sykepleien har klart å finne ut, finnes det per i dag elleve menn som jobber som helsesøstre i Norge. (Vi trodde først det bare var ti, men fikk tips om nummer elleve fra Rana.)
 • Da har vi kun inkludert menn med fullført helsesøsterutdanning og ekskludert pensjonister.
 • Flere mannlige sykepleiere tar for tiden videreutdanning som helsesøster, deriblant Kjetil Moseid i Stavanger og Daniel Eide Moltumyr i Ålesund.
 • Her er alle – klikk på lenkene for å lese om den enkelte:
 1. Steinar Fredriksen (54 år, Bodø, helsesøster siden 1997)
 2. Per Arthur Andersen (31 år, Oslo, helsesøster siden 2017)
 3. Bjarne Jota (61 år, Lødingen, helsesøster siden 1998)
 4. Ulf Johansson (56 år, Lillehammer, helsesøster siden 2008)
 5. Naresh Kumar Chhura (53 år, Oslo, helsesøster siden 2015)
 6. Gregory Mauquet (39 år, Drammen, helsesøster siden 2016)
 7. Aleksander Finnland Foss (35 år, Trondheim, helsesøster siden 2016)
 8. Peter Larsson (55 år, Ski, helsesøster siden 1994)
 9. Daniel Kendrick (32 år, Oslo, helsesøster siden 2018) 
 10. Eirik Nagel Aldrin (34 år, Oslo, helsesøster siden 2018)
 11. Roger Henriksen (52 år, Rana, helsesøster siden 1997)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse