Norges mannlige helsesøstre (5/11): Naresh Kumar Chhura – Min utenlandske bakgrunn har vært en fordel

Bildet viser helsesøster Naresh Kumar Chhura.

Helsesøster Naresh Kumar Chhura tror hans utenlandske bakgrunn er en fordel for jobben i en Oslo-bydel med høy innvandrerandel.

Hvordan er det å være mann i et yrke der nærmere 99,7 prosent av kollegene er kvinner?

Hva synes egentlig Norges mannlige helsesøstre om at de snart kan kalle seg helsesykepleier, og hva må til for å øke mannsandelen?

Det finnes i dag elleve mannlige helsesøstre her i landet. Her er én av dem.

Naresh Kumar Chhura (53)

  • Arbeidssted: Jobber på to barneskoler i Oslo, samt på helsestasjon for barn, helsestasjon for ungdom og litt for Blå Kors.
  • Helsesøster siden 2015

– Jeg tror min utenlandske bakgrunn har vært en fordel, siden jeg jobber i områder med høy innvandrertetthet. Jeg kan flere språk og har god kjennskap til ulike kulturer. Kanskje også har vi menn en annen måte å kommunisere på. Uansett kan jeg være veldig direkte med både barna, deres foresatte og skoleadministrasjonen. Jeg kan for eksempel forklare tydelig for foreldre som ikke kjenner det norske systemet og norsk kultur så godt, at om de ikke gjør slik og slik, vil dette skje. I noen tilfeller kan det bidra til at barnevernet ikke trenger å bli involvert.


– Hvorfor valgte du å bli helsesøster?

– Primært fordi jeg brenner for tidlig forebygging. Før jeg ble helsesøster, jobbet jeg innen rus og psykiatri og møtte mange barn og unge som sleit. Jeg tenkte at hvorfor ikke jobbe med dem helt fra begynnelsen – fra de er bitte små?

– Hva, om noe, betyr det for din yrkesutøvelse at du er mann?

– Jeg trodde først det kunne være problematisk å være mannlig helsesøster, men det tror jeg ikke lenger. Overalt har jeg blitt godt mottatt, men mitt inntrykk er ikke at gutter kommer lettere til meg fordi jeg er mann. Når gutta trenger hjelp, kommer de uansett hvem som sitter her.

– Hva mener du må til for å få flere menn til å velge dette yrket?

– Det er å gi god forståelse av hva yrket faktisk handler om. Mange sitter nok med gamle holdninger og forestillinger om hva en helsesøster faktisk gjør. At det nærmest er bare å gi vaksiner. Mitt inntrykk er at veldig mange ønsker seg flere menn til dette yrket. Selv gledet jeg meg veldig til å bli helsesøster, og fremdeles gleder jeg meg til å gå på jobb hver dag.

– Hva synes du om den nye yrkestittelen «helsesykepleier»?

– Jeg er veldig imot den. Selv om vi er utdannet sykepleiere, mener jeg ordet «syke» ikke hører med i noe som skal beskrive oss. Vi jobber ikke først og fremst med syke. Jeg mener vi i stedet kunne kalt oss helsebror og helsesøster. Selv presenterer jeg meg konsekvent som helsesøster, men barna kaller meg helsebror.

Les også: