fbpx Ber om penger til praksis i kommunene Hopp til hovedinnhold

Ber om penger til praksis i kommunene

Bildet viser forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og leder for NSF Student Trine Skaar

NSFs studentleder er positiv til midlene som er foreslått for å bedre praksisen til helse- og sosialfagutdanningene. Men hun tror ikke at dette er nok penger.

Under Norske Sykepleierforbunds (NSF) forsknings- og utdanningskonferanse 18. oktober snakket forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø om finansieringen for studenter i helse- og sosialutdanningene.

– Vi ønsker nå å bevilge 10 millioner kroner til at praksisen for studenter i helse- og sosialutdanningene blir bedre, forklarte Nybø fra scenen.

Midlene skal brukes til en pilotordning for praksis i kommunene og skal særlig dekke utgifter til veiledning. NSFs studentleder, Trine Skaar, synes imidlertid at dette ikke er nok til å dekke alle utgiftene.

– Det er en veldig fin start, men det er også det det er – en start. For 10 millioner for alle i helse- og sosialfagutdanningene er jo lite, sier Skaar til Sykepleien.

Les også:– Stor utfordring å skaffe nok praksisplasser

Optimistisk

Skaar sier at hun er fornøyd med at utdanningsministeren anerkjenner det store problemet med praksisstudier.

– Problemet er ikke bare at det er få praksisplasser, det handler også om at de ikke er finansiert. I dag får spesialisthelsetjenesten finansiering fra staten for å drive med utdanning av studenter på sykehus, kommunen har ikke samme ansvar og får ikke finansiering, forklarer Skaar.

Dette mener Skaar at de må få, i takt med at de øker ambisjonene og kvaliteten i praksis.

– Så dette forslaget anerkjenner både problemet som studenter har når det gjelder praksisplasser, men også kommunen og primærhelsetjenestens problem med å rekruttere sykepleiere, utdyper hun.

Må følges opp

Skaar mener at studentene har blitt underprioritert, men at det nå virker som at utdanningsdepartementet ser problemet, og at de endelig er villige til å gjøre noe med det. Likevel tror hun at de kommer til å trenge mer finansiering.

– Det er viktig at pilotprosjektet gir oss lærdom som kan føre til forbedring av praksis i kommunehelsetjenesten over hele landet. Dersom det oppdages nye tiltak og modeller som fungerer, må statsråden følge opp med å finansiere innføring av slike modeller overalt, sier Skaar.

Dersom prosjektet ikke følges opp, mener hun at 10 millioner for alle i helse- og sosialfagutdanningen er lite.

Viktig å komme i gang

Sykepleien spør statsråd Nybø om hva pilotordning for praksis i kommune går ut på. 

– Dette er noe vi må jobbe mer med, sier hun og gjentar at de har foreslått å sette av 10 millioner kroner på statsbudsjett til en pilotordning for praksis i primærhelsetjenesten.

Nybø forklarer at midlene er viktig å få på plass fordi det er en betydelig utfordring med praksis for blant andre sykepleiere. Pilotordningen skal bidra til at kommunene får støtte til å etablere flere gode praksisplasser.

Hun mener at det er flere spørsmål de må stille seg før alt er på plass.

– Hva gjør vi med disse utgiftene? Hvordan skal dette finansieres? Hvordan sørger vi for at vi lærer det vi skal lære? Her er det flere ting vi må se på, men det viktige er å komme i gang, sier Nybø.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse