fbpx – Sykepleierutdanningen må tilpasses behovet Hopp til hovedinnhold
Samfunnsøkonom:

– Sykepleier­utdanningen må tilpasses behovet

Fernanda Winger Eggen, seniorøkonom, Samfunnsøkonomisk analyse

Dimensjonering av sykepleierutdanningen er sannsynligvis det viktigste for å bremse sykepleiermangelen.

Det mener Fernanda Winger Eggen, samfunnsøkonom ved Samfunnsøkonomisk analyse. Hun er en av hovedforfatterne som tidligere i år leverte en rapport som anslo at Norge kunne komme til å trenge dobbelt så mange sykepleiere frem mot 2040.

– Behovet for sykepleiere vil øke. Hvorvidt rekrutteringsproblemene vil bli større fremover, avhenger av flere ting, mener hun:

Dimensjoneringen på sykepleierutdanningen, frafall fra utdanningen og yrket, tilbudet av etter- og videreutdanning for sykepleiere og for eksempel hjelpepleiere.

– Ved større utfordringer vil eventuelt rekruttering fra andre land være aktuelt, sier hun.

Les også:Disse 153 kommunene tilbyr noe ekstra til sykepleiere

– Må tilpasses fortløpende

– Er det noe som kan eller bør gjøres kjapt for å demme opp for en enda større sykepleiermangel i fremtiden?

– At utdanningskapasiteten fortløpende tilpasses behovet, er sannsynligvis det viktigste som må til for å tilpasse tilbudet av sykepleiere fremover, sier hun.

– Men det er også svært viktig at både utdanningsinstitusjonene og arbeidsgiverne arbeider aktivt for at flest mulig fullfører utdanningen og blir i yrket.

Rapporten Helse-Norge 2040 beskriver fire scenarioer som varierer alt etter hvilke valg som tas for å styre samfunnet i den ene eller den andre retningen.

I alle de fire scenarioene kan det bli økt etterspørsel etter sykepleiere.

Svakere økonomisk uvikling

– Vi legger til grunn at Norges økonomiske utvikling blir svakere enn vi har vært vant til i alle fire scenarioene. Vi legger også til grunn at vi blir flere eldre, og at vi vil bruke mer teknologi. Uansett retning tror vi at behovet for sykepleiere vil øke, sa hun da rapporten ble overlevert til Helsedirektoratet.

Se de fire fremtidsscenarioene for sykepleieryrket her.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse