fbpx Sykehus nesten tom for motgift etter rekordår for hoggormbitt Hopp til hovedinnhold

Sykehus nesten tom for motgift etter rekordår for hoggormbitt

Bildet viser to hoggormer som soler seg
SOLBADING: Også hoggormen setter pris på det fine været. Foto: Conny Skogberg / Mostphotos

Sykehusene over hele Skandinavia er nesten tomme for motgift etter en uvanlig varm sommer som har resultert i rekordmange hoggormbitt.

– Vi opplever at det er veldig mange som er blitt bitt av hoggorm i år, i forhold til tidligere år. Det er nok på grunn av varmen, i tillegg er vi også mer ute i det fine været, forteller professor Dag Jacobsen, avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

Siden mai i år har Giftinformasjonen fått 264 henvendelser fra personer som har blitt bitt. Verst var det i juni da de mottok 100 henvendelser, sammenliknet med 52 i fjor.

Mangelvare grunnet stort forbruk

Motstoffet kalt Viperatab gis til omtrent halvparten av pasientene som legges inn på sykehus, men i år er det blitt en mangelvare grunnet det store forbruket.

Sykehusene ser seg derfor nødt til å ta inn et «reserve-antistoff» fremstilt av hest, som dermed kan gi reaksjoner hos allergikere.

– Det vi har igjen av den originale motgiften, spares heretter til utsatte grupper som barn og de med hesteallergi, forteller Jacobsen.

Ikke aggressiv

Mange er svært redde for hoggormen, men den angriper ikke mennesker med mindre den blir provosert, og vil alltid forsøke å stikke av i møte med mennesker.

Som regel prøver ormen å skremme med såkalte tørre hogg, altså uten gift. Fortrinnsvis spares giften til byttedyr.

Dødsfall hos mennesker som følge av hoggormbitt forekommer svært sjelden. Hunder og andre kjæledyr er derimot mer utsatt, og dersom hunden din blir bitt, bør den tas med til dyrlege umiddelbart.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.