fbpx Sykehus nesten tom for motgift etter rekordår for hoggormbitt Hopp til hovedinnhold

Sykehus nesten tom for motgift etter rekordår for hoggormbitt

Bildet viser to hoggormer som soler seg

Sykehusene over hele Skandinavia er nesten tomme for motgift etter en uvanlig varm sommer som har resultert i rekordmange hoggormbitt.

– Vi opplever at det er veldig mange som er blitt bitt av hoggorm i år, i forhold til tidligere år. Det er nok på grunn av varmen, i tillegg er vi også mer ute i det fine været, forteller professor Dag Jacobsen, avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

Siden mai i år har Giftinformasjonen fått 264 henvendelser fra personer som har blitt bitt. Verst var det i juni da de mottok 100 henvendelser, sammenliknet med 52 i fjor.

Mangelvare grunnet stort forbruk

Motstoffet kalt Viperatab gis til omtrent halvparten av pasientene som legges inn på sykehus, men i år er det blitt en mangelvare grunnet det store forbruket.

Sykehusene ser seg derfor nødt til å ta inn et «reserve-antistoff» fremstilt av hest, som dermed kan gi reaksjoner hos allergikere.

– Det vi har igjen av den originale motgiften, spares heretter til utsatte grupper som barn og de med hesteallergi, forteller Jacobsen.

Ikke aggressiv

Mange er svært redde for hoggormen, men den angriper ikke mennesker med mindre den blir provosert, og vil alltid forsøke å stikke av i møte med mennesker.

Som regel prøver ormen å skremme med såkalte tørre hogg, altså uten gift. Fortrinnsvis spares giften til byttedyr.

Dødsfall hos mennesker som følge av hoggormbitt forekommer svært sjelden. Hunder og andre kjæledyr er derimot mer utsatt, og dersom hunden din blir bitt, bør den tas med til dyrlege umiddelbart.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse