fbpx Enighet om bruk av restlager med HPV-vaksine Hopp til hovedinnhold

Enighet om bruk av restlager med HPV-vaksine

Illustrasjonsfoto av vaksineflasker som det står HPV på.

Helsemyndighetene har kommet til enighet med legemiddelprodusenten MSD om å bruke et restlager med HPV-vaksiner.

– Det har vært veldig viktig for meg å få løst denne saken. Det er misbruk av ressurser, og helt meningsløst, å kaste fullt brukbare vaksiner den norske stat allerede har betalt for, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) til NRK.

18 000 doser til overs

Etter anbudskonkurranse skal Cervarix fra i høst av erstatte Gardasil som HPV-vaksine mot blant annet livmorhalskreft i Norge. Kommunene har Gardasil-doser liggende som ble kjøpt inn til barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på 18.000 doser, nok til å vaksinere 6.000 personer.

– Et eventuelt restlager i kommunene antas å ikke være stort. Normalt skal helsestasjoner kunne ha lager for maksimalt tre måneders bruk, og landets helsestasjoner har kjent til skiftet av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i over ett år. Alle som har startet med én vaksine skal fortsette med denne til de er fullvaksinert, sier avdelingsdirektør Britt Wolden i FHI.

Skal vaksinere utsatte grupper

Departementet, FHI og MSD har kommet til enighet om at overskuddsdosene kan brukes til å vaksinere andre utsatte grupper.

– Jeg har jobbet nokså intensivt med dette og er veldig fornøyd med å få løst denne utfordringen. Det har vært behov for noen juridiske vurderinger, men vi har hatt god dialog med FHI, og produsenten har også vært positiv, sier Michaelsen.

HPV-infeksjon forekommer hyppigst blant unge, seksuelt aktive personer. Vaksinen virker forebyggende, og har best effekt når den gis før seksuell debut.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse