fbpx Kaffe-nekt på eldresenter Hopp til hovedinnhold

Kaffe-nekt på eldresenter

Kaffekopp og muffins på et bord med duk.

Ressursmangel gjorde at Steinkjer eldresenter ville slutte med ettermiddagskaffen. Det satte ikke beboerne pris på.

– Horribelt! sier Molla Stiklestad (89) og mange av de andre 33 beboerne på Steinkjer eldresenter, til Trønder-Avisa [bak betalingsmur], som først skrev om saken.

Engasjement

Pårørende har engasjert seg i beslutningen, så nå er saken gått videre til omsorgssjefen i kommunen, Iren Hovstein Haugen. Hun har besluttet at ettermiddagskaffen skal tilbake.

– Det er ikke sikkert at det blir en permanent ordning. Nå omorganiserer vi slik at beboerne får kaffen tilbake, sier hun til Trønder-Avisa.

Hun forteller at grunnbemanningen ved eldresenteret er presset. Mange av de eldre på senteret er sykere enn det beboere var før, og trenger derfor mer hjelp. Årsaken er at flere pårørende takker nei til plass på sykehjem, fordi de har det så bra på eldresenteret.

Krever mye ressurser

Begrunnelsen for å fjerne kaffepausen klokken 15.30, var at arbeidsbelastningen på ettermiddag og kveld er veldig stor for personalet på senteret. Eldresenteret består av mange fløyer, og det kreves ressurser til å samle beboere til kaffepause.

Planen var at de eldre skulle få kaffe etter middagen klokken 13.00, og en næringsrik suppe før leggetid.

Hører ikke på de ansatte

– Sykepleierne løper beina av seg fordi det er mange syke pasienter, og det hjelper ikke at de sier at de trenger mer ressurser, sier sykepleier Lena Mathisen Bjørkås, tillitsvalgt i Steinkjer, til Sykepleien.

Når bemanningsmangelen nå tydelig går ut over beboerne, og mediene slo det stort opp, har kommunen snudd.

– Den generasjonen er vant til et kaffebrød og kaffekos på den tiden, og det betyr mye for det sosiale, sier Bjørkås.

Eldre spiser for lite

– Det vitner om for lite ressurser og for dårlig bemanning, sier Sølvie Sæther, fylkesleder for NSF, Nord-Trøndelag når hun settes inn i saken.

Det er dokumentert at eldre får i seg for lite mat. Derfor er det viktig med ettermiddagskaffen hvor de får et kakestykke. Det er individuelt når de gamle er sultne, og det er langt mellom middag klokken 13.00 og kveldsmat klokken 18.00, sier hun til Sykepleien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse